Vinneren av Aspelin Ramm-prisen 2022 med juryleder Marianne Skjulhaug og administrerende direktør i Aspelin Ramm, Gunnar Bøyum. Foto: PxcelCo

Vinneren av Aspelin Ramm-prisen 2022 med juryleder Marianne Skjulhaug og administrerende direktør i Aspelin Ramm, Gunnar Bøyum. Foto: PxcelCo

Guldbrandsen vant Aspelin Ramm-prisen

Tanita Guldbrandsen vant Aspelin Ramm-prisen 2022 med sin masteroppgave om hvordan Bergens sjøfront kan gjøres mer tilgjengelig for byens badere.

Guldbrandsen mottok prisen på 30.000 kroner under byutviklingskonferansen Oslo Urban Week tirsdag 13. september. Det er åttende året på rad at Aspelin Ramm premierer den beste masteroppgaven i byutviklings- og eiendomsfag.

– Målet er å løfte frem unge byutviklere i jakten på bærekraftige og fremtidsrettede løsninger for by- og stedsutvikling, heter det i en pressemelding.

«Oppgaven er en gavepakke til Bergen, men også andre byer kan enkelt ta med seg utviklet kunnskap og forslag til løsninger for å gjøre sin by mer badevennlig, og dermed straks bedre å bo i,» heter det i jurybegrunnelsen.

– Det er maks stas å vinne denne prisen, jeg er så takknemlig, sier Tanita Guldbrandsen i meldigen.

Badebyen Bergen – En tilgjengelig sjøfront for badeløver er Guldbrandsens masteroppgave i landskapsarkitektur, skrevet ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). I oppgaven legger hun frem en sjøbadstrategi for hjembyen, med konkrete tiltak til hvordan man kan forbedre de allerede eksisterende badeplassene i Bergen. Inngrepene er enkle – en utvidet sittetrapp, en badestige, en livbøye – men oppgraderingene vil ha stor betydning for byens badere, noe Guldbrandsens feltarbeid bekrefter.

– Vi vil berømme vinneroppgavens arbeid med problemstillinger som er overførbare til andre byer. De største byene i landet ligger ved kysten, hvor sjøbadeplasser av god kvalitet kan bidra til å øke livskvaliteten. Funnene er formidlet på en enkel og tilgjengelig måte, som gjør at både kommuner og private aktører vil kunne ha glede og nytte av dem, sier juryleder Marianne Skjulhaug i meldingen.

To finalister mottok også 10.000 kroner hver: Jan Trinh med Queering of Spaces, masteroppgave i arkitektur ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), og Sigrid Bjørgen og Kristiane Holter med Klimasmart landskapsarkitektur – Strategier for redusert klimafotavtrykk i urbane landskapsprosjekter, masteroppgave i landskapsarkitektur ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Juryen for Aspelin Ramm-prisen består av Per Gunnar Røe, professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved UiO, juryleder Marianne Skjulhaug, dekan ved Fakultet for arkitektur og design NTNU, Gunnar Bøyum, konsernsjef i Aspelin Ramm og Elin Børrud, professor i By- og regionplanlegging ved Fakultet for landskap og samfunn ved NMBU.