GK tar NINA-huset inn i fremtiden

GK Sikkerhet og GK Inneklima skal levere helhetlige, digitale løsninger for sikkerhet og SD-anlegg til Norsk institutt for naturforsknings bygg i Trondheim.

NINA-huset på Gløshaugen er på mange måter blitt et landemerke siden det stod ferdig i 2013. Nå ønsker NINA (Norsk institutt for naturforskning) å oppgradere sine sikkerhetsløsninger for adgangskontroll, besøksregistrering, alarm og videoovervåkning som samtidig kan integreres i et nytt SD-anlegg.

– Hovedfokus i forespørselen var adgangskontroll med fokus på gode integrasjonsmuligheter som er brukervennlig og gir høy grad av sikkerhet. Nøkkelord som har gått igjen i hele prosessen og krav fra kunden er: enkel drift, fremtidsrettede løsninger og sikre systemer, forteller forretningsutvikler Kenneth Furesund i GK Sikkerhet i en pressemelding.

Prosjektet er dermed skreddersydd for GK som levere komplett teknisk plattform gjennom tett samarbeid mellom GK Sikkerhet og GK Inneklima.

– Vi får i dette prosjektet vist frem våre innovative og fremtidsrettede løsninger for kunden som tydelig ser verdiene i samspillet mellom systemene, påpeker Furesund.

Moderne skyløsninger

I NINA møtte GK en kunde med både høye ambisjoner og strenge krav til fremtidsrettede, tekniske løsninger.

– Vi opplevde NINA som utrolig fremoverlente og sultne på nye moderne løsninger og at de var tydelige på at fremtiden med IoT og bruk av kunstig intelligens innen drift av bygg var det de skulle ha. De ville inn på det vi kan kalle "presisjonseiendomsdrift", forteller Knut Ivar Grue i GK Inneklima.

Dermed måtte GK legge seg i selen for å kunne imøtegå NINAs målsetninger.

– De personer vi har hatt med å gjøre under prosessen har vært meget dyktige og utfordret oss godt på fagene sikkerhet og automasjon (SD-anlegg), men at de skulle utfordre oss så kraftig på moderne skyløsninger og tilhørende, moderne IT-løsninger var noe som virkelig overrasket oss. Det var ingen tvil om at vi måtte stille godt forberedt med korrekt og moderne kompetanse i avklarende møter, forteller Grue.

Fokus på videreutvikling og drift

NINA har også vært tydelige på at ambisjonene ikke stopper ved overlevert anlegg, men at de ønsket seg en partner som stadig videreutvikler og innarbeider ny funksjonalitet.

De var såpass fremtidsrettet da de bygget sitt nye bygg i 2013 at det ble satt krav til åpne grensesnitt som den åpne og godt standardiserte kommunikasjonsprotokollen BACnet.