Klimautfordringene i byggenæringen kan løses!

Bygninger og infrastruktur må tilpasses et klima i endring. De siste årene har SINTEF Byggforsk jobbet mye med lavenergi- og passivhus. Nå står nullutslippshus også på forskningsagendaen – bygg som i netto ikke skal bidra med noen form for klimabelastning gjennom hele livsløpet – helt fra materialene produseres til bygget avhendes.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Dr. Kim Robert Lisø

Forskningssjef

SINTEF Byggforsk

Andre gjestekommentatorer

Jon Erik Lunøe, Selvaagbygg

Kyrre Olaf Johansen – Entra

Elisabeth Enger, Jernbanedirektør

Ole Wiig, NSW

Morten Christensen, Teknobygg

Johan Arnt Vatnan

Bård Hoksrud, FrP

Frode Nilsen, LNS

Hanne Rønneberg, SINTEF Byggforsk

Ketil Lyng, BNL

Sven Christian Ulvatne, BackeGruppen

Steinar Gullvåg, Ap

Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret

Petter Eiken, Skanska

Terje R. Venold, Veidekkei

Øyvind Halleraker, Høyre

Jon Sandnes, EBA

Pål Egil Rønn, AF Gruppen

Liv Kari Skudal Hansteen, RIF

Martin Mæland, OBOS

Terje Nøstdal, Belief

Frank Ivar Andersen, Byggmesterforbundet

Utviklingen i norsk byggeskikk innebærer både en tilpasning til ulike bruksbetingelser og skiftende stilarter i arkitekturen, men også en tilpasning til de spesielle klimaforholdene rundt om i landet. Klimaendringer som følge av global oppvarming kan få dramatiske konsekvenser for det bygde miljø. Det bygde miljø har betydning for naturen omkring gjennom energibruk, utslipp og bruk av råmaterialer. Bygningssektoren er landets viktigste energisektor. Selv om Norge er ett av Europas minste land når det gjelder innbyggertall, er vi blant verdens ledende på energieksport, og SINTEF er et av Europas største utdannings- og forskningssentre innenfor miljøvennlige løsninger.

Norge bruker årlig 80 TWh til drift av bygninger, eller tilsvarende 40 prosent av netto innenlands sluttforbruk av energi. FNs klimapanel og det internasjonale energibyrået slår fast at energieffektivisering i bygninger gir de største og raskeste klimagassreduksjonene. Den billigste energien er den som ikke brukes. Det uutløste potensialet i Norge er stort, og det er nødvendig med en kraftig opptrapping av innsatsen for energieffektivisering av bygg.

Oppmerksomheten i energipolitikken har de siste årene vært rettet mot energiproduserende tiltak, men i praksis har det vært gjort lite for å påvirke sluttbruken av energi og elektrisitet i bygninger. Bygninger har lang levetid, og de energivalgene vi gjør i dag vil vi måtte dra med oss i mange tiår framover. Det er derfor behov for en langsiktig og helhetlig satsing for å bidra til at det velges fremtidsrettede energiløsninger i både nye og eksisterende bygninger. En slik satsing bør inkludere både kompetanseheving og utvikling og introduksjon av mer kostnadseffektive og miljøriktige energiløsninger.

Våre studier viser at Norge kan spare 12 TWh i bygg innen 2020. Dette tilsvarer årlig energibruk til 600.000 boliger. En kraftig satsing på energieffektivisering kan bety om lag 10.000 arbeidsplasser i byggenæringen. Dette vil være viktig for en næring som er rammet av finanskrisen. Energieffektivisering er også avgjørende for å nå de forpliktelsene Norge får i EUs fornybardirektiv og bygningsenergidirektivet.

Gjennom vårt nye forskningssenter for miljøvennlig energi, Zero Emission Buildings (ZEB), vil vi sammen med næringen utvikle løsninger for bygninger med svært lavt energibehov og uten netto klimabelastninger. Målet er at nye løsninger og produkter skal lede til markedsgjennombrudd for bygninger med null klimagassutslipp knyttet til produksjon, drift og avhending. Viktige forskningsområder er avanserte materialteknologier, teknologier for adaptive og energiproduserende klimaskall, energiforsyning og styringssystemer, energieffektiv bruk og drift, samt konsepter og strategier for nullutslippsbygg. Totalt representerer industrien innenfor senteret en årlig omsetning på over 200 milliarder kroner og mer enn 100.000 ansatte.

Etableringen av ZEB er en historisk satsing innenfor norsk byggsektor, og en betydelig satsing også i et internasjonalt perspektiv. I Europa representerer byggsektoren over 40 prosent av alle klimagassutslipp. Ifølge FNs klimapanel er det også i denne sektoren at utslippsreduserende tiltak er mest lønnsomt. Utvikling av nullutslippsbygg er derfor et svært viktig klimatiltak som kan bidra til å løse mange av de utfordringene vi står ovenfor.

Powered by Labrador CMS