Gi plenen niste til vinteren

Folk flest gjødsler ikke plenen på sensommeren. Men gjør du det, får den niste gjennom vinteren og vokser bedre når våren kommer.

– Plenen bør gjødsles varsomt tre ganger i løpet av sommeren for å få best mulig vekst og sikre motstand mot mose og ugress, sier gartner og salgssjef Peter Hjuler i Bayer Garden.

Undersøkelser gjødselbransjen har fått gjennomført viser at de fleste gjødsler plenen kun én gang i løpet av vekstsesongen, og de gjør de på forsommeren.

– Tidlig gjødsling er viktig for å gi gresset næring til vekst, og det er også med på å bekjempe mose. Når man kommer over i september bremses veksten naturlig opp. I oktober går næringen ned i røttene før veksten stopper helt opp, sier Hjuler.

Når døgntemperaturen faller under seks grader, slutter gresset helt å vokse. I det meste av landet skjer dette først i oktober.

Skånsom gjødsling
Det viktigste å tenke på når man skal gjødsle plenen i august-september, er å bruke plengjødsel som ikke gir kraftig vekst. Man bør unngå kunstgjødsel med høyt innhold av nitrogen og kalksalpeter, ifølge Bayer Garden.

– Bruk organisk plengjødsel. Det er skånsomt og frigjøres ved riktig temperatur. Natria plengjødsel setter i gang mikroorganismer som i sin tur forbedrer jordkvaliteten. Plenen får langsom næring, nettopp hva den trenger for vinteren, sier Peter Hjuler.

Uten næring i røttene vil plenen være utsultet etter vinteren og vil trenge mer tid på å komme i gang igjen etter at snøen har smeltet.

– Sengjødsling har også en positiv effekt som vil være synlig utover høsten. Det gjør at plenen vil holde seg grønn og fin lenge, og den vil være bedre rustet til å stå imot mose.

Mose trives når det er fuktig, og det er det i plenen utover høsten, om det regner mye eller ikke. Det skyldes den store produksjonen av dugg på sensommeren og utover høsten.

– Gjødselnæring gjør dermed plenen bedre rustet i kampen mot mose, sier Peter Hjuler i Bayer Garden.

Unngår sviskader
Gjødsler du plenen jevnlig gjennom vektsesongen, vil den også være mer motstandsdyktig mot ugress.

– I en tett og fin plen vil det være vanskeligere for ugress å få feste enn i en plen som har bare flekker og svake partier.

Mange strever med plenklipping og synes plenen vokser for mye og for raskt tidlig på sommeren.

– Det skyldes at vekstene yter sitt maksimale for å spre seg og formere seg. I Norge merker vi dette ekstra godt fordi vi har ekstra mange timer med dagslys og mer nedbør enn de fleste andre land i verden. Dermed får plantene en ekstra boost her.

For å unngå voldsom og uhemmet vekst av plenen er det viktig å bruke plengjødsel og å unngå kraftig fullgjødsel. Det kan være vanskelig å beregne riktig mengde gjødsel når man strør ut kunstgjødsel.

– Med økologisk gjødsel unngår man mange av disse problemene. Gjødselen brytes naturlig ned, og det er umulig å overgjødsle. Den vil heller ikke gi sviskader, og med økologisk gjødsel er man heller ikke avhengig av regn like etter gjødsling, sier Peter Hjuler.