Levetiden til varmtvannsberedere er gjerne 15-20 år. Eldre beredere har høyere risiko for for vannskade, opplyser forsikringsselskapet If.

- Gamle beredere lager vannskader for over 100 millioner

Hvert år forårsaker varmtvannsberedere som har gått ut på dato store vannskader. Og lekkasjene gjør ødeleggelser som aldri før.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

I 2017 håndterte forsikringsbransjen 1.765 vannskader hvor årsaken var slitasje og elde på varmtvannsberederen. Vannlekkasjene gjorde skader for 101 millioner kroner i privathjem og bedrifter, ifølge tall fra Finans Norge. Tallene for i fjor er ikke klare ennå, men skadebeløpet fra 2017 ligger an til å bli passert med god margin, påpeker forsikringsselskapet If i en pressemelding.

Grunnen skal være at lekkasjene er større og dyrere enn før.

- Mange har en tikkende vannbombe i boligen sin. Varmtvannsberedere i rustfritt stål har gjerne en forventet levetid på 15-20 år, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Veldig mange av de store skadene skjer i borettslag og sameier der varmtvannstankene står i skap uten sluk på kjøkkenet.

De første ni månedene i fjor var det 1.181 vannlekkasjer fra beredere som er mer enn 30 år gamle. Året før var det 1313 vannlekkasjer fra gamle beredere på samme tidspunkt, men skadene i fjor har vært mer omfattende og dyrere.

Uker med tørking
- Selv om vannskader fra gamle beredere er dekket på forsikringen, har jeg til gode å snakke med noen som synes det er moro å ha vann i veggen gjennom tre etasjer, lekkasje inn til naboen i oppgangen eller kjellerstua full av vann, sier Clementz.

Ved siden av gjenstander og møbler som blir ødelagt, er det en annen stor hake: Ved store vannskader går vifter i ukesvis for å tørke opp, og deretter er det håndverkere inn og ut av boligen i flere uker.

Forsikringsselskapet If anbefaler alle å ta en titt på produksjonsåret for varmtvannsberederen sin. Året står på tanken.

- Skriv dette året stort og tydelig med tusj på siden av berederen, så det er lett å se. Alternativt året tanken er montert. Varmtvannsberederen er kanskje hjemmet kjedeligste gjenstand, og det er smart å ha en tydelig påminnelse om når det er på tide å bytte, mener informasjonssjefen i If.

Ta en titt på og rundt tanken årlig for å oppdage tilløp til lekkasje tidlig, er hans råd.

Risiko på kjøkkenet
– Gamle varmtvannstanker som er plassert i benkeskap på kjøkken og uten vannsensorer og vannstoppeventil kan føre til store skader. Vi anbefaler boligsameier og borettslag å foreta årlige inspeksjoner av varmtvannsberedere. I leiligheter er det mange skader, sier han.

Tidligere var det mulig å installere beredere i alle rom uten å ha sluk eller lekkasjesikring. I alle nye boliger hvor det skal installeres ny bereder på for eksempel kjøkkenet, må den sikres mot lekkasje. Det vanligste er at rørleggeren monterer en vannstoppeventil.

- Skal du bytte ut den gamle berederen din, og den står i et kjøkkenskap uten sluk, bør du få montert vannsenorer og vannstoppeventil. Det er også mulig å installere en slik ventil på berederen du har i dag, for sikkerhets skyld, sier Clementz.

Powered by Labrador CMS