Frp-Jensen lover hard kamp for ROT-fradrag

Fremskrittspartiet trapper opp kampen for ROT-fradrag etter svensk modell. – Problemet med svart arbeid i Norge er stort, og skattefradraget vil styrke seriøse norske entreprenører, sier Frp-leder Siv Jensen.

Mens svenske huseiere kan trekke fra 50 prosent av kostnader opp til 50.000 kroner fra skatten når de rehabiliterer, pusser opp eller bygger ut hjemmene sine, får nordmenn ingen skattemessige fordeler ved å velge å gjøre jobben hvitt. Det vil Siv Jensen og Fremskrittspartiet gjøre noe med.

– ROT-fradrag er viktig fordi omfanget av svart arbeid i Norge er stort. Antagelig er mørketallene større enn det vi er klar over, sier Siv Jensen til Byggeindustrien. 

ROT-fradragsordningen har vært en suksess hos naboene i øst, og store deler av det svarte markedet skal ha blitt visket bort. Det er en slik ROT-fradragsordning Fremskrittspartiet ønsker seg en blågul-kopi av i Norge.

Og på tross av det allerede allerede blitt nedstemt i Stortinget to ganger tidligere, har de ingen planer om å gi opp kampen.

– Hvis vi vinner valget til høsten, så mener jeg det er svært sannsynlig at vi får til dette, sier Siv Jensen.

Hun tror en ROT-fradragsordning vil gjøre vilkårene vanskeligere for de useriøse aktørene som jobber svart.

– Vi ser at mange skikkelige og lovlydige entreprenører sliter som følge av knallhard konkurranse og at prisene faller. Da mener vi at gjennom å stimulere til dette gjennom et ROT-fradrag - som man har gjort i Sverige - vil det bidra til å andre tilstander i denne bransjen, sier Siv Jensen

Partikollega Ketil Solvik-Olsen tror et ROT-fradrag vil føre til at folk velger bort svarte tjenester til fordel for seriøse aktører.

– Bedrifter som vinner konkurransen, skal vinne fordi de er smartere, er flinkere og har bedre kunnskap enn konkurrenten. Ikke fordi de snylter på det offentlige gjennom å omgå HMS-krav, dropper å betale skatt og unngår å ta på seg lærlingforpliktelser. Da er det kjeltringene som vinner, sier Solvik-Olsen til Byggeindustrien.

– Får du denne stimulansen, så tror jeg det vil påvirke adferden til privatkundene. Det er ikke sikkert det er så mye som skal til, men føler du at du kan spare litt, så vil det bidra til å styrke de seriøse aktørene, sier Solvik Olsen.

– Hvor stort bør skattefradraget være?

– Jo høyere nivået er, desto større er sjansene for å få hele jobben inn i åpne former. Da taper riktignok staten litt inntektsskatt, men samtidig vil bedriften som gjør oppdraget hvitt og ordentlig sørge for ekstra inntekter til statskassen. Om regnestykket ender på minussiden for staten, er slett ikke sikkert, sier Solvik Olsen.

Byggenæringens landsforening har vært opptatt av å jobbe for et ROT-fradrag i Norge lenge. Administrerende direktør Jon Sandnes er glad for at Fremskrittspartiet drar i gang en ny kamp for å få innført ordningen i Norge.

– Spesielt for håndverkermiljøet vårt er dette en ekstremt viktig sak, sier Jon Sandnes og legger til at BNL vil jobbe mot både regjeringspartiene og de andre opposisjonspartiene for å få gjennomslag for et skattefradrag.

– For oss er det viktig å få frem at dette er en del av næringen som blir mer og mer svart. Vi skal tilrettelegge rammebetingelser slik at det lønner seg å drive på den rette siden av loven. Sånn må det være.

– Etter svensk modell?

– Ja, den har veldig mye bra i seg og den har blitt testet ut. Så hvorfor i all verden skal man prøve så veldig mye nytt. Man er opptatt av proveny-tapet, men i og med at det er så store deler av dette arbeidet som i dag utføres svart, så er jeg ganske sikker på at regneskapet kan bli positivt for staten, sier Jon Sandnes til Byggeindustrien.