vil nå totalt omfatte 260 personer, hvor 50 ansatte har kommet til fra SINTEF Teknologi og samfunn. Her fra et av de mange laboratorieforsøkene som hvert år blir gjennomført.

SINTEF Byggforsk vokser og oppretter ny avdeling

SINTEF Byggforsk fikk fra 1. juli overført mye ny kompetanse fra SINTEF Teknologi og samfunn. Dette har medført at de har opprettet sin sjette avdeling – som har fått navnet Mobilitet og samfunnsøkonomi.

Publisert Sist oppdatert

– Med dette blir vi enda mer komplette enn tidligere og vil kunne levere til en utvidet byggenæring, som også inkluderer transport, sier konserndirektør Hanne Rønneberg til Byggeindustrien. Hun har med denne kraftige utvidelsen ansvar for 260 personer, hvor 50 ansatte nå har kommet til fra SINTEF Teknologi og samfunn. Alle de nye ansatte sitter lokalisert i Trondheim. SINTEF Byggforsk øker samtidig omsetningen med 15 prosent. I fjor omsatte instituttet for rundt 275 millioner kroner, og hadde et godt år med en driftsmargin på 10 prosent.

– Vi er en stiftelse som må gå med overskudd for å kunne investere i kunnskap og laboratorier. Vi har ikke eiere. SINTEF totalt skal over tid gå med fem prosent driftsmargin, og noen enheter vil ligge over mens andre ligger under. Det er hyggelig vi de siste årene har vært blant de som kan levere til fellesskapet. Å levere gode resultater er viktig for oss i SINTEF Byggforsk. På den måten kan vi stadig utvikle oss og gjøre de riktige investeringene for fremtiden, påpeker Rønneberg.

Strålende fornøyd

Hun er strålende fornøyd med å kunne knytte til seg denne nye kompetansen, som også er etterspurt av kundene.

– Verden er i endring rundt oss og behovet for tverrfaglighet øker. Vi gjennomførte i 2017 en kundeundersøkelse vi kalte Utsikt der vi intervjuet 13 større og mindre kunder. Denne viste at mulighetene fremover ligger i skjæringspunktene mellom fagene, og at våre kunder ønsker at vi gjør dem kjent med hele SINTEF. Kundene ønsker en spisskompetanse som er anvendbar. De sier de har opplevd silotenking hos oss, og anbefalte oss å tenke på en ny organisering mellom fag og andre miljøer. Det ble etter hvert også veldig tydelig for oss at vi mangler samfunnsøkonomisk kompetanse i det SINTEF Byggforsk leverte. Det finnes andre steder i SINTEF, og er dermed selvfølgelig tilgjengelig for oss, men vi definerte det som en svakhet hos oss at vi er for teknologitunge i forhold til å møte samfunnet og næringens utfordringer. Med denne omstruktureringen i SINTEF kommer vi definitivt styrket ut, og vil kunne tilby en bredere og mer komplett løsning overfor våre kundegrupper, utdyper Rønneberg.

Overføringen av kompetanse fra Teknologi og samfunn kommer som et resultat av en lengre prosess i SINTEF. Toppsjef i SINTEF, Alexandra Bech Gjørv, initierte tidligere i år en prosess for å sikre best mulig samspill mellom samfunnsvitenskapelig og teknologisk kompetanse i «Ett SINTEF», og det ble sett på løsninger der man kunne smelte sammen fagmiljøer fra SINTEF Teknologi og samfunn med andre SINTEF-institutter.

– Vi mener at vi vil bidra mer til SINTEFs visjon “Teknologi for et bedre samfunn” dersom fagmiljøene i SINTEF Teknologi og samfunn integreres tettere i andre institutter. Jeg tror også at dette vil gjøre SINTEF til en mer unik og spennende arbeidsplass både for samfunnsviterne og teknologene, uttaler Alexandra Bech Gjørv til SINTEFs nettsider.

Ny kompetanse

Den nye kompetansen kom blant annet til Byggforsk-miljøet fra Avdeling Sikkerhet og mobilitet i SINTEF - gjennom forskningsgruppene Digitalisering i transport og Bærekraftig mobilitet. Disse transportmiljøene sammen med forskningsgruppe Samfunnsøkonomi er nå blitt en egen ny avdeling, Mobilitet og samfunnsøkonomi. Roar Norvik er forskningssjef for denne gruppen.

– Vi pekte tidlig på at begge disse miljøene kunne berike SINTEF Byggforsk og skape et bedre faglig miljø for begge parter, og vi er selvsagt meget tilfreds med at disse miljøene nå er innlemmet i SINTEF Byggforsk. Ekstra positivt er det at dette er noe de ansatte i SINTEF Teknologi og samfunn selv ønsket, legger Rønneberg til.

Hun ser nå frem til å kunne tilby et fornyet og enda sterkere kompetansemiljø – med de rundt 260 ansatte i Oslo og Trondheim.

Nytt navn

Som en del av denne relativt kraftige utvidelsen av SINTEF Byggforsk, kommer ledelsen også å endre på instituttnavnet. SINTEF Byggforsk ble en realitet i 2006 etter at Byggforsk ble innlemmet i SINTEF.

– Med vår nye organisasjon på plass er det naturlig med en navneendring. Når dette vil skje eller hvilket navn som til slutt blir valgt, vet vi ikke ennå, sier Rønneberg.

Powered by Labrador CMS