Flere bruker forkjøpsretten

Rekordmange borettslagsleiligheter selges nå på forkjøpsrett. Medlemskap i boligbyggelag er viktig når det er rift om boligene.

– Forkjøpsretten er en god indikator på hvor hett boligmarkedet er. Nå er det stor konkurranse om boligene, og mange av våre medlemmer bruker medlemskapet sitt til å skaffe seg boligen de ønsker, sier administrerende direktør Thor Eek i NBBL, Norske Boligbyggelag.

Boligbyggelagene i de største byene registrerer rekordstor bruk av forkjøpsretten. I Stavanger selges nå nesten halvparten av borettslagsleilighetene på denne måten. Flere andre byer opplever stor økning.

Forkjøpsretten innebærer at medlemmer i boligbyggelagene kan gå foran andre i konkurransen om boliger som er til salgs.

– Når en selger har akseptert et bud, kan medlemmer i boligbyggelaget gå inn i avtalen og overta en bolig til den aksepterte prisen. Forkjøpsretten er den viktigste fordelen våre 800 000 medlemmer har, sier Eek.

Mest i Stavanger
Stavanger-regionen har et svært presset boligmarkedet og det er der flest boligkjøpere benytter seg av forkjøpsretten.

– Stadig flere bruker forkjøpsretten sin for å unngå budrundene. Mange har prøvd seg flere ganger i boligmarkedet uten å få tilslag på en bolig. Da er det en stor fordel å kunne bruke forkjøpsretten de har som medlemmer, sier Cecilie Wathne, kommunikasjonssjef i Stavanger boligbyggelag.

I Trondheim og Omegn boligbyggelag TOBB, er bruken av forkjøpsrett oppe i 40 prosent.

– Dette er rekord i nyere historie. Aldri før har så mange av våre medlemmer brukt retten til å overta boliger. I fjor ble 35 prosent av våre boliger omsatt på denne måten, sier Solvor Sundet, leder av medlemsavdelingen i TOBB

Også i landets største boligbyggelag, Obos, har bruken av forkjøpsrett steget kraftig. Mens bare 16 prosent av boligene ble solgt på denne måten i 2008, er andelen nå 30 prosent.

I Tromsø er det merkbar økning. I fjor ble 17 prosent av boligene solgt på forkjøpsrett. I år er tallet steget til 25 prosent.

Mange unge
Men selv om mange bruker forkjøpsretten, betyr det ikke at man må ha lang ansiennitet for å kjøpe en borettslagsleilighet.

– Svært mange av dem som bruker forkjøpsretten er unge mennesker, og mange har kort ansiennitet. Det er ikke uvanlig at leiligheter tas på forkjøpsrett av folk som bare har vært medlemmer i noen uker, skriver konsernsjef Martin Mæland i siste utgave av OBOS-bladet.

For at selger og kjøper skal slippe å vente lenge på vite hvem leiligheten er solgt til, bruker mange boligbyggelag et system med forhåndsavklaring.

Samtidig med at en bolig legges ut for salg, får medlemmene en ukes frist på seg til å melde sin interesse for boligen. Eventuelle kjøpere får dermed beskjed om hvor mange som kan komme til å benytte seg av forkjøpsretten.