Lys med god samvittighet

Philips Lighting donerer 4 millioner kroner (500.000 €) til WWF.

Strømforbruket stiger overalt i verden. Belysning står i dag for omkring 20 % av verdens strømforbruk. Som et ledd i konsernets europeiske fokus på aktivt å delta i reduksjonen av CO2-utslippet har Philips fra mai 2007 til og med mai i år, satt av et beløp fra hver solgte klimavennlige lysstofflampe av merket TL-D Eco. Det samlede beløpet på ca 4 millioner kroner doneres ubeskåret til WWF Verdens naturfond, skriver Philips i en pressemelding.

Norge, i likhet med EU, skal øke energieffektiviteten i størrelsesorden 20 % frem til 2020. Det er en gigantisk oppgave som krever at alle trekker i samme retning: det offentlige, energiselskaper, arkitekter, ingeniører og så videre. Men også private virksomheter har en rolle å spille.

- Vår felles kampanje med WWF ble satt i verk for å øke næringslivets oppmerksomhet på energibesparende lys. Vi er kommet et skritt nærmere, men det er stadig en lang vei å gå. Den generelle kjennskapen til sammenhengen mellom belysning, energiforbruk og utslippet av CO2 er ikke stor, sier daglig leder Håkon Hauan i Philips Lighting Norge, og fortsetter:

- En uheldig konsekvens av den manglende innsikten er blant annet at mer enn 75 % av alle bygninger i dag ikke har energibesparende lys. I tillegg er mange virksomheter ikke klar over at de kan spare helt opp til 70 % av energiforbruket ved ganske enkelt å skifte til energibesparende lys og ved å regulere lyset med automatisk styring.

Mer penger til opplysning

WWF arbeider bl.a. på å fremme energibesparende adferd. Det skal de 4 millioner kronene derfor brukes til.

- Vi har mange initiativer i gang som skal fremme energibesparende adferd og minske drivhuseffekten. Klimaendringene har vist seg å være mer alvorlig enn ventet. Med donasjonen fra Philips vil vi allokere ytterligere resurser til å bekjempe klimaendringer, sier Oliver Rapf, sjef for Business & Industry Engagement, WWF Verdens naturfond.

Strømforbruket stiger

- Strømforbruket til belysning bidrar betraktelig til den globale oppvarmingen via utslippet av drivhusgasser fra produksjonen av elektrisitet. Samtidig må vi konstatere, at vi lever i en tid hvor ingen kan unnvære belysning. Derfor handler det om å gjøre belysningen mer energiriktig og om å spre kjennskapet til at gammel belysningsteknologi rent faktisk har en ekstrem negativ innvirkning på miljøet, kommenterer Håkon Hauan.