Et steinras rammet en av bygningene til papirfabrikken Saugbrugs i Halden. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Et steinras rammet en av bygningene til papirfabrikken Saugbrugs i Halden. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Fabrikkbygning truffet av ras i Halden: – Et mirakel at ikke liv gikk tapt

Ingen ble skadd da en bygning på papirfabrikken Saugbrugs i Halden ble rammet av et steinras natt til torsdag. Det er ingen fare knyttet til radioaktive kilder i bygningen.

– Det er et mirakel at ikke menneskeliv har gått tapt. Det var så dramatisk at et menneske satt på do, og toalettet forsvant under ham, sier Ole Christian Torgalsbøen, leder for Halden brannvesen, til Halden Arbeiderblad.

Det befant seg 21 personer inne i bygningen da hendelsen fant sted. Alle disse ble gjort rede for.

Torgalsbøen priser seg lykkelig over at ingen ble skadd.

Det er 100 meter fra skredet og inn til nærmeste bebyggelse på toppen av fjellet, som ikke er vurdert til å være et farlig område.

Fjellet raste inn i bygningen

– Det var deler av fjellet som raste inn i bygningen. Det førte til at flere kraner veltet, og at deler av bygningen falt sammen, sier vaktleder Arne Normi ved Øst 110-sentral til NTB.

Politiet fikk melding om hendelsen rundt klokka 4.35 torsdag, sier operasjonsleder Trond Lorentzen i Øst politidistrikt til NTB.

– En person var en kort tid sperret inne, men ble frigjort etter kort tid, opplyste hun.

En av de ansatte forteller om dramatikken til Halden Arbeiderblad.

– Det var helt spinnvilt. Jeg forstår det ikke. Det er bare flaks at det gikk bra med oss 21 som var på jobb, sier den ansatte.

Han sier det var flaks at raset skjedde på natta, når de tross alt er få på jobb. De ansatte fikk beskjed om å dra hjem og hvile.

Produksjonen stoppes i en lengre periode

Fabrikkeier Norske Skog skriver i en pressemelding at raset fører til at produksjonen ved fabrikken vil stoppes i en lengre periode.

– Det har vært et stort skred som har forårsaket stor skade på bygningen PM6 på Saugbrugs. Vi jobber med å få full oversikt over situasjonen og risikoen for flere skred, men på nåværende tidspunkt blir det ansett å være for farlig å gå inn i området, skriver selskapet.

– Dette vil føre til produksjonsstopp i en lengre periode. Det viktigste er at ingen ble skadd i skredet, men det har vært en traumatisk og sjokkerende opplevelse for alle de involverte og lokalsamfunnet, sier konsernsjef Sven Ombudstvedt i Norske Skog.

Samme dag som raset gikk, ble det kjent at Ombudstvedt går av som konsernsjef i selskapet etter mer enn tolv år.

Norske Skog opplyser at produksjonen ved papirmaskinen PM4 på Saugbrugs fortsetter.

Radioaktive kilder

Ifølge Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) er det tre radioaktive kontrollkilder i bygningen som ble rammet av ras.

– Dette er kilder som brukes i måleutstyr. Området er avsperret grunnet rasfare. Strålekildene utgjør ingen fare for omgivelsene utenfor avsperringen. DSA har veiledet Norske Skog om hvordan kildene skal håndteres, opplyser direktoratet.

I det samme området ligger anlegget til Institutt for energiteknikk (IFE).

– DSA har bedt IFE om å gjennomføre en oppdatert risikovurdering for IFEs reaktoranlegg i Halden, ettersom reaktorhallen og lager for brukt brensel er en del av det samme fjellpartiet, skriver DSA.

En stor del av fjellet ved bygningen har rast ned. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
En stor del av fjellet ved bygningen har rast ned. Foto: Fredrik Varfjell / NTBFredrik Varfjell / NTB