Etterlyser sponsorer til anleggsgartner-lærlinger

Det norske anleggsgartnerlaget tok en sterk femteplass i årets World Skills i London – det beste resultatet for Norge noensinne i faget. Senter for opplæring i anleggsgartnerfaget (SOA) søker nå flere sponsorer til fremtidige konkurranser.

− Det er en fantastisk prestasjon våre to tidligere lærlinger har oppnådd i World Skills, når vi tenker på de knappe ressursene vi har til rådighet, sier daglig leder Nina Åshaug i SOA − Senter for opplæring i anleggsgartnerfaget i Drammen.

Hun forteller at det er helt nødvendig med mye trening i forkant for å delta i World Skills.

− Våre lærlinger må kjøpes fri til treningssamlinger fra sine arbeidsgivere. Å forberede dem til World Skills og andre yrkeskonkurranser er derfor et stort økonomisk løft, sier Åshaug.

Forsyner bedrifter med lærlinger
SOA har både private og offentlige medlemsbedrifter. Senteret formidler lærlinger til bedriftene og sørger for praktisk tilrettelegging i forhold til opplæring, kurs etc. SOA finansieres gjennom offentlige tilskudd fra fylkeskommuner, kurs og kontingent fra medlemsbedriftene.

Åshaug er mektig imponert over innsatsviljen og prestasjonene i verdens største yrkeskonkurranse til sine to tidligere lærlinger Carl-Henrik Gjelstad og Tor-Anders Kristiansen, som tok fagbrevet like etter sommeren.

− Gitt rammebetingelsene er det enestående at våre gutter har nådd så høyt opp i årets World Skills, sier hun.

Vil heve status for yrkesfag
− Yrkes-VM skal bidra til å øke fokus og respekt for yrkesfag, sier Åshaug, som er stolt av å være med på dette viktige arbeidet:

− Den flotte innsatsen i London inspirerer oss til å fortsette arbeidet med rekruttering til faget og bidra til å utdanne dyktige fagarbeidere i anleggsgartnerfaget.

Fagkonsulent Linda Algrov fra SOA har vært veileder for det norske anleggsgartnerlaget. Hun er også Norges dommerrepresentant i den prestisjefylte konkurransen.

Har én sponsor – ønsker flere
− Det bør være en felles dugnad for å fremme yrkesstolthet og fokus på faget vårt, og vi ønsker oss flere støttespillere mot World Skills i Tyskland 2013, sier Nina Åshaug.

ASAK miljøstein har vært SOAs hovedsponsor i forbindelse med World Skills.

− Vi går inn med sponsorpenger for å støtte opp om opplæringen i faget. Det er utrolig viktig å komme inn på lærlingenivå, slik at de kommende anleggsgartnerne presterer høy kvalitet i arbeidet, sier Rolf Erik Kristoffersen, som er salgssjef Proff i Asak.

Han påpeker også hvor viktig det er at lærlingene lærer å bruke produktene riktig før de går ut som ferdige fagarbeidere. – Når steinproduktene brukes riktig, blir det færre reklamasjoner og mer fornøyde kunder, sier Kristoffersen.

Langsiktig strategi
Han forteller at Asaks sponsorpenger er øremerket deltakelse i World Skills. – Jeg tror ikke folk skjønner hvor stort det er å delta i dette mesterskapet. Presseoppbudet er enormt, og publikumstilstrømningen likeså. Femteplassen til det norske anleggsgartnerlaget er ekstremt bra, sier Kristoffersen, som selv overvar konkurransen for første gang i år.

Asak samarbeider tett med SOA, bransjeorganisasjonen Naml og skolene som utdanner anleggsgartnere. Dette er en strategi bedriften vil fortsette med, ifølge Kristoffersen.

Vil ha bransjen på banen
– Jeg vil oppfordre bransjen til å yte økonomisk støtte til deltakelse i World Skills og andre yrkeskonkurranser. Det er viktig å sikre god opplæring i faget og gi lærlingene best mulig trening før de kommer ut i yrkeslivet. I World Skills får de bryne seg mot de beste i verden, avslutter Kristoffersen.

Les mer om den norske deltakelsen i World Skills:

I hardtrening til hagebygging i London

Anleggsgartnerlaget med god start i VM

Anleggsgartner-laget med sterk innsats i VM

Tidenes beste norske innsats i World Skills