Goliat-plattformen i Barentshavet. Illustrasjonsfoto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Miljøorganisasjoner tapte klimasøksmål mot staten

Fire miljøorganisasjoner vant ikke fram med klimasøksmålet sitt mot staten for brudd på miljøparagrafen. Dommen fra Borgarting lagmannsrett blir anket.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

– Ved den konkrete vurderingen kom lagmannsretten, som tingretten, til at vedtaket ikke innebar brudd på Grunnloven paragraf 112. Det ble særlig lagt vekt på at det i dag er usikkert om det vil bli gjort drivverdige funn og om vedtaket vil føre til utslipp, skriver lagmannsretten i en pressemelding.

Tross tapet er miljøorganisasjonene fornøyd med flere av konklusjonene i dommen. Slik de oppfatter det, har lagmannsretten fastslått at utslipp fra norsk olje som brennes i utlandet, er relevant for vurderingen av om Grunnlovens paragraf 112 – miljøparagrafen –brytes.

– Tingretten avskrev alt som hadde å gjøre med utslipp som ikke skjer i Norge. Det gjør ikke lagmannsretten, som i stedet sier at dette også er noe som må med i vurderingen, sier Naturvernforbundets leder Silje Ask Lundeberg til NTB.

Miljøorganisasjonene Greenpeace og Natur og Ungdom, som sto bak søksmålet, anker avgjørelsen.

Tapte i tingretten

I 2016 saksøkte Greenpeace og Natur og Ungdom staten for brudd på miljøparagrafen etter at det ble åpnet for oljeleting i Barentshavet. Senere har også Besteforeldrenes klimaaksjon og Naturvernforbundet sluttet seg til søksmålet.

I 2018 tapte organisasjonene i Oslo tingrett. Dommen ble anket, og ankesaken startet i Borgarting lagmannsrett i november.

Behandlet i Stortinget

I retten argumenterte regjeringsadvokaten med at tildelinger av lisenser i Barentshavet er behandlet flere ganger i Stortinget og advarte mot å forrykke maktbalansen mellom de folkevalgte og rettssystemet.

Miljøorganisasjonene viste i sin anke til Norges forpliktelser i Parisavtalen og mente at «det kreves drastiske tiltak for å holde grensene for temperaturstigning som verden er enige om».

«Utslipp fra petroleumsproduksjon er Norges klart største utslippsdriver, og Norge er blant verdens største petroleumsprodusenter», ble det påpekt videre.

FN-råd

Både Miljødirektoratet og Norsk Polarinstitutt frarådet i sin tid tildeling av letelisens for flere av de aktuelle blokkene, og miljøorganisasjonene fikk også nylig støtte fra FNs spesialrapportør for menneskerettigheter og miljø, David Boyd.

Norge bør «slutte å lete etter nye olje- og gassreserver, stanse utbyggingen av oljeinfrastruktur og bruke sin rikdom og oppfinnsomhet til å bli en fossilfri økonomi», slo Boyd fast i september.

Powered by Labrador CMS