<p>– Vi er godt fornøyd med fremdriften og vi skal bli ferdige i god tid før messen åpner, sier anleggsgartnermester Karsten Totland Raddatz. Han er  prosjektleder for utstillingshagen som bygges til Hagemessen på Lillestrøm og har mellom 40-50 anleggsgartnerelever og faglærte i sving på prosjektet. Foto: Marit Sagen.</p>Bygger utstillingshage til Hagemessen 2019. Foto: Marit SagenSammen med anleggsgartnerelever fra flere videregående skoler bygger Naml Øst en stor utstillingshage til Hagemessen på Lillestrøm. Foto: Marit SagenSammen med anleggsgartnerelever fra flere videregående skoler bygger Naml Øst en stor utstillingshage til Hagemessen på Lillestrøm. Foto: Marit SagenSammen med anleggsgartnerelever fra flere videregående skoler bygger Naml Øst en stor utstillingshage til Hagemessen på Lillestrøm. Foto: Marit Sagen

Det bygges for fullt på Hagemessen

Anleggsgartnere, lærlinger og elever er i disse dager i full sving med å bygge en stor utstillingshage til Hagemessen på Lillestrøm.

Det er for tiden stor aktivitet i messehallene på Norges Varemesse få dager før Hagemessen åpner dørene førstkommende fredag klokken 10.

I regi av Naml Øst bygger anleggsgartnere, lærlinger og elever fra flere anleggsgartnerlinjer ved videregående skoler på Østlandet et komplett hageanlegg på cirka 300 kvadratmeter i C-hallen. Her vil det bli presentert en rekke kreative løsninger for hage og uterom, med spennende materialvalg og planter.

– Vi ønsker å vise frem anleggsgartneryrket og hva som kan bygges av hageanlegg med faglært arbeidskraft. Vi kommer til å demonstrere flere ulike typer belegg, skifer, brostein og betongelementer, samt murer av forskjellige slag – samt noen spenstige trappetrinn. Dessuten vil det selvfølgelig bli mye grønt og planter, sier styreleder Karsten Totland Raddatz i Naml Øst, til hage.no.

Designhagen vil bestå av flere småhager, med en rekke forskjellige detaljer.

Raddatz, som i det daglige er sjef i Hageform, understreker at Hagemessen er en velegnet arena for hageeiere til å skaffe seg kunnskap, siden fagfolkene står på stand under hele messen og er tilgjengelige for råd og veiledning.

Anleggsgartnerne i medlemsbedriftene hos Naml Øst veileder også de unge elevene som er med og bygger inspirasjonshagen.

– Vi er opptatt av å få økt rekruttering til anleggsgartneryrket, og slik sett blir byggingen av hageanlegget en møteplass mellom bedriftene og de som tar utdanning som anleggsgartnere. Vi ønsker å vise dem at anleggsgartneryrket er spennende og med mange utviklingsmuligheter, sier Raddatz.

Naml Øst har fått med seg en rekke medlemsfirmaer som vil bidra til hageanlegget, og som vil være tilstede under messedagene for å gi publikum faglige råd om hage og uterom. I tillegg har man fått med seg følgende firmaer som sponsor på leverandørsiden: Beer Sten, Rocks of Norway, Folkvord planteskole, Østfold Gress, Hole hagesenter, Asak, LOG, Jakheln, Brødrene Dahl, Sigvartsen Steinindustri og Minera skifer.

Raddatz forteller at mange privatkunder gjerne bruker anleggsgartner når de for eksempel skal opparbeide gårdsplasser.

– Det går mye i steinelementer, men også nyplanting og trepleie. Vi ser også stadig mer etterspørsel etter overvannshåndtering, men foreløpig mest fra næringskunder, sier han.

I fjor samlet Hagemessen på Lillestrøm nærmere 20.000 besøkende over tre dager og er utvilsomt den største begivenheten for hagefolket her hjemme.

– Det er mange som kommer ene og alene for å se designhagene. Vi ser at publikum tilbringer mye tid i disse hageanleggene, hvor de i ro og mak kan spasere rundt og få ideer til hva de kan gjøre hjemme hos seg selv, sier prosjektleder Marit Sagen i Hagemessen.

Det vil også bli arrangert speed-date under messen, hvor publikum kan få eksperthjelp i 15 minutter av en anlegggartner eller hagedesigner.

Hagemessen pågår 5-7. april og kan skilte med 225 utstillere totalt.

Belegningsstein og heller er elementer som går igjen i uterommet. Bildet er fra en tidligere hagemesse.

Svanhild Blakstad