Dam Munkebotsvatn. Illustrasjon: Dr. Techn. Olav Olsen

Dam Munkebotsvatn bygges igjen etter demningsbristen

Demningen i Munkebotsvatnet i Bergen bygges nå igjen etter at den gamle demningen brast i 2018.

Det skriver Bergens Tidende fredag.

133 mennesker ble evakuert fra boligene sine da demningen i Munkebotsvatnet i Bergen brast i august 2018. Den gamle demningen var under rehabilitering, og det var en midlertidig fangdam som ikke tålte vannmassene.

Torsdag ga utvalg for miljø og byutvikling under bystyret i Bergen grønt lys til bygging av ny demning i Munkebotsvatnet. Byrådet har allerede gått god for prosjektet, men siden dette er et tiltak innenfor byfjellsgrensen, må også bystyret si ja, skriver Bergens Tidende.

Før dambruddet var planen å beholde den gamle damfasaden i stein som et kulturminne, men siden store deler ble skylt vekk da demningen brast i 2018, skal man nå bygge en ny plasstøpt betongdam nord i Munkebotsvatnet. Den gjenstående delen av den gamle muren skal fremdeles bevares.

Også dammen mot vest skal nå rehabiliteres. Der skal det lages et nytt tappearrangement i bunnen, samt et nytt lukehus på toppen. Da må deler av damkjernen graves ut, skriver Bergens Tidende.

«Vi planlegger bygging i 2021 og vannet forblir nedtappet inntil arbeidene er ferdig», skriver vann- og avløpsetaten i sin orientering.

Når selve dammen er ferdig, skal det etter planen etableres nytt rekreasjonsområde og badeplass ved nordlige deler av Munkebotsvatnet.