Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Sirin Stav (MDG). Foto: Hanna Johre / NTB

Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Sirin Stav (MDG). Foto: Hanna Johre / NTB

Byrådet i Oslo visste om ny kostnadsøkning i oktober – informerte bystyret i juli

I oktober i fjor visste byrådet at andre del av Oslos nye vannforsyning ble dyrere enn tidligere antatt. Bystyret fikk informasjon om dette ni måneder senere.

Dokumenter NRK har fått tilgang til viser at prosjektet med det såkalte stamnettet, vanntunnelene som skal frakte ferdig renset Holsfjorden-vann fra vest til øst i Oslo, i oktober lå an til å bli vesentlig dyrere enn det utregninger fra to år tilbake la opp til.

I sommer ble det kjent at andre del av prosjektet ville koste om lag 9,2 milliarder kroner, omtrent 7 milliarder dyrere enn antatt.

Høyres gruppeleder i bystyret, Anne Haabeth Rygg, sier hun syns det er rart at byrådet ikke informerte om dette i juni, da tidligere byråd Lan Marie Berg fikk vedtatt mistillit mot seg for en budsjettsprekk i den første delen av prosjektet.

– Her sitter vi i en høring med alle partier i bystyret før sommeren. Byrådet sitter og vet at de har en like stor overskridelse på skrivebordet sitt. Men ingen av dem tenker på å nevne det, sier Rygg.

Byråd for miljø og utvikling, Sirin Stav, sier det ikke er vanlig å informere bystyret på et så tidlig stadium, da informasjonen mangler kvalitetssikring.

Stav påpeker at det også blir feil å kalle dette en kostnadssprekk, da det ikke har blitt vedtatt et budsjett for prosjektet.

– Det tidlige, foreløpige kostnadsanslaget ble laget to år før man var ferdig å planlegge, gjøre grunnundersøkelser og beregne kostnadene. Nå jobber vi med å kvalitetssikre prosjektet, og først når det er ferdig skal det fremmes et forslag til reguleringsplan og budsjett for bystyret, sier Stav.