Administrerende direktør Heidi Finstad i Treindustrien. Foto: Treindustrien
Administrerende direktør Heidi Finstad i Treindustrien. Foto: Treindustrien

Boligkrise gir fall i trelastsalget

Treindustrien frykter for både arbeidsplasser og investeringer i møte med fallende salg av trelast som følge av negativ utvikling i nyboligmarkedet.

Det skriver Treindustrien i en pressemelding onsdag.

Akkumulert salg av trebaserte byggevarer som konstruksjonsvirke og trelast faller nasjonalt med 6,5 prosent frem mot juli 2023 sammenlignet med samme tidsrom i 2022, viser statistikk fra Treindustrien.

Sammenlignet med 2019, et normalår før pandemien, faller akkumulert salg totalt med 13,2 prosent, skriver Treindustrien.

– Dramatisk fall i salg av nye boliger rammer også treindustrien hardt, og vi frykter for både arbeidsplasser og investeringer, sier administrerende direktør Heidi Finstad i Treindustrien i pressemeldingen.

For impregnert trelast øker det akkumulerte salget per juli med 4 prosent målt i volum sammenlignet med samme periode i fjor. Det har, ifølge meldingen, vært store svingninger i produksjon og salg av impregnert trelast i 2022 og 2023 som følge av unormal høy etterspørsel etter terrassebord gjennom pandemien. Produsentene gikk derfor tomme for impregnert trelast på forsommeren i år, og salgstallene per juli gjenspeiler denne situasjonen, skriver Treindustrien.

Eksporten av trelast økte pr. juli med 17 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Eksport av sagtømmer som råvare faller med 5,2 prosent sammenlignet med juli i fjor, ifølge SSB.