Bjørbekk & Lindheim vant konkurransen om å utforme tre rasteplasser langs Nasjonal turistveg Hardangervidda.
Bjørbekk & Lindheim vant konkurransen om å utforme tre rasteplasser langs Nasjonal turistveg Hardangervidda.Skisse: Bjørbekk & Lindheim.

Bjørbekk & Lindheim vant Nasjonal turistveg-konkurranse

Statens vegvesen har holdt en avgrenset plan- og designkonkurranse for tre rasteplasser langs Nasjonal turistveg Hardangervidda. Bjørbekk & Lindheim Landskapsarkitekter er kåret til vinner av konkurransen med designkonseptet «La vere».

Det er første gangen Nasjonale turistveger lyser ut en plan- og designkonkurranse bare for landskapsarkitekter, opplyser Bjørbekk & Lindheim i en pressemelding.

– En bevisst satsing, sier Silje Myhre Amundsen, strekningsansvarlig for Nasjonal turistveg Hardangervidda.

– Vår ambisjon er å gi landskapsarkitekturen et større spillerom enn hva den tradisjonelt kanskje har, ikke minst i et statlig prosjekt som Nasjonale turistveger som bygger på tradisjonen arkitektur i natur, fortsetter hun.

Totalt deltok fire landskapsarkitektkontorer i den avgrensede plan- og designkonkurransen. De rasteplassene det dreier seg om er Vardestopp, Ørteren/Veahovda og Våkavadet.

Ifølge juryen viser vinnerkonseptet «La vere» den rette forståelsen og respekten for det særegne landskapet på Hardangervidda.

Hardangervidda er Norges største nasjonalpark og det største sammenhengende urørte naturområdet vi har igjen i landet. Urørt natur er under sterkt press og vi har ikke mer villmark å miste. Dette er bakgrunnen for konseptet «La vere», skriver Bjørbekk & Lindheim i meldingen.

Konseptet handler om å vise en ydmyk holdning til naturen og la den være i fred og ikke gå utenfor det menneskeskapte fotavtrykket som allerede er der og tilføre så lite som mulig, opplyser Bjørbekk & Lindheim.

– Vi ønsker å tilføre et nytt nennsomt, poetisk og respektfullt lag som løfter fram det unike landskapet på Hardangervidda samtidig som det skaper et nært og sterkt møte med naturen for hvert enkelt menneske. De tre rasteplassene er utformet etter samme mal og vil ligge som tre perler på ei lang snor, sier landskapsarkitektene Nuno Almeida, Katrine Brekke Ellingsen og Svein Erik Bergem fra Bjørbekk & Lindheim.

– Statens vegvesen og Nasjonale turistveger skal ha all ære for å få landskapsarkitektene på banen, og med det søke en litt annen tilnærming til prosjektene, avslutter de tre landskapsarkitektene.