Botanisk Hage i Oslo inviterer til humlevandring i Urtehagen. Foto: Foto: Toril Mentzoni, La Humla Suse
Vikinghagen i Botanisk hage åpner søndag 31. august. Foto: Foto: Torstein Helleve, Naturhistorisk Museum
Vikinghagen åpner 31. august i Botanisk Hage. Foto: Unni Irmelin Kvam
Omvisning i Botanisk hage, Oslo. Foto: Foto: Per Aas, Naturhistorisk Museum

Opplev humler og vikinger i Botanisk hage

I høst kan Botanisk Hage i Oslo by på humlevandring, åpning av Vikinghage og flere spennende omvisninger.

Allerede tirsdag 26 august er det gratis humlevandringer i Urtehagen med La Humla Suse. Nå summer det av humler i Botanisk hage, og man kan få se både fem og ti arter der. Endelig har humledronningene fått fram flere kull med arbeidere, og nå kan man også finne hanner og nye dronninger.

Humlene er bamsene i insektenes verden. En humle er rund, lodden, trivelig og lett å bli glad i. Den klarer for øvrig å holde en kroppstemperatur nær menneskets.

Har du lyst til å lære mer om noen av de mest arbeidsomme og fascinerende av alle insekter, så bli med på humlevandring!

Deltagerne vil lære om:

- Humlers biologi og økologi (inkludert kolonien/samfunnet og syklusen)
- Noen vanlige arter av humler
- Samspillet mellom blomster og humler
- Trusler
- Hvordan hjelpe humlene?
- Utstyr/hjelpemidler (for eksempel litteratur, håv og lupe)

Instruktørene er humleeksperter fra La Humla Suse.

Slåttemark - en levende genbank

Onsdag 27 august blir det omvisning i Botanisk Hages nye slåttemark. Her får publikum høre om hvilke arter som vokser der, samt få bli med på slått av den lille enga.

Slåttemarker er arealer som blir regelmessig slått. De er ofte overflateryddet, men ikke oppdyrket og tilsådd i seinere tid, og ikke eller meget lite gjødslet. De blir slått seint i sesongen. Slåttemarkene blir eller ble gjerne høstbeitet og kanskje også vårbeitet. Hvordan slåttemarkene har vært skjøttet varierer noe fra sted til sted og hvor man er i landet. Slåttemark er urte- og grasdominert og oftest meget artsrik.

Vikinghagen åpner

Søndag 31 august innvies Vikinghagen i Botanisk Hage. Reis tilbake til vikingtiden og oppdag planter, dyr og stein som inngikk i hverdagen den gang.

Dette er åpning av et nytt anlegg som formidler viktige naturressurser i vikingtiden. Anlegget består av en skipsformet tidsmaskin, og i de omliggende områder kan man se planter fra skandinavisk natur som ble brukt allerede i vikingetiden.

På åpningsdagen vil man dels kunne gå ombord på tidsmaskinen og utforske lasten. Formidlere fra NHM vil levendegjøre bruken av en rekke naturressurser.

Naturhistorisk museum har et rikholdig program utover høsten, les mer om det her.

Powered by Labrador CMS