Daglig leder i Norsk murforum, Øyvind Buset. Foto: Norsk murforum
Daglig leder i Norsk murforum, Øyvind Buset. Foto: Norsk murforum

Bærekraft og nye løsninger i fokus på Norsk Murdag

Når Norsk Murdag 2023 arrangeres i Oslo 19. oktober, står klima, bærekraft og fremtidens løsninger for murverk på agendaen.

Det skriver arrangør Norsk murforum i en pressemelding onsdag.

– Vi har mange spennende foredragsholdere som setter fokus på miljø, bærekraft og veien videre for murverk i Norge. Det er også det siste året avlagt spennende masteroppgaver i mur- og flisleggerfaget som kan endre måten vi tenker på når det gjelder murverk. Vi får presentert studentenes funn og konklusjoner, sier daglig leder i Norsk murforum, Øyvind Buset.

På programmet for Murdagen er blant andre arkitekt Einar Jarmund i Einar Jarmund & Co Arkitekter, som setter fokus på murverk før, nå og i fremtiden. Murmester Reidar Dilling ser på fliser i et miljøperspektiv, og Karl Vincent Høiseth, professor ved Institutt for konstruksjonsteknikk ved NTNU, setter søkelyset på utvikling av moderne bærende murverk.

NMBU-student Signe Johansen Aanes og NTNU-student Adrian Bergsagel Malvåg har levert masteroppgaver om henholdsvis gjenbrukstegl og styrkeberegninger av murverk, og de vil presentere sine funn under Norsk Murdag, som arrangeres på Klingenberg Kino i Oslo.

Avslutningsvis vil restaureringen av Alf Rolfsens fasademosaikk på Kommunenes Hus presenteres av prosjektleder og murmester Jon Markus Moldstad i Oslo Murmesterbedrift og Susanne Kaun, som er konservator for veggmaleri og arkitektur og overflater ved Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU).