Parallelle hvelv, Ålesund. Moseng Poulsen Arkitektur. Foto: Jonas Adolfsen
Parallelle hvelv, Ålesund. Moseng Poulsen Arkitektur. Foto: Jonas Adolfsen

Ingen får murverkspris i år – men tre murbygg får hedrende omtale

Ingen nominerte bygg kvalifiserte i år til murverksprisens krav, og derfor blir det ingen murverkspris i 2023. Men tre prosjekter får hedrende omtale.

Murverksprisen ble etablert i 1978 for å stimulere til- og utvikle god bruk av murverk i norsk byggevirksomhet. Mens prisen tidligere også kunne tildeles personer og virksomheter, ble det fra 2011 vedtatt at prisen kun skal gå til «bygg i Norge med fremragende arkitektur der murverk også er anvendt på en håndverksmessig og teknisk god måte».

Murverksprisen deles ut av Norsk murforum og er en hederspris som skal trekke fram forbildeprosjekter.

– Disse skal tilfredsstille en lang rekke kriterier for fremragende arkitektur der førsteklasses murverk, både gjennom planlegging og utførelse, framstår som et forbilde for en samlet byggebransje, heter det i en pressemelding fra Norsk murforum.

– I år har juryen ikke funnet prosjekter som tilfredsstiller disse strenge krav fullt ut. Blant kandidatene er det dog en rekke mindre prosjekter der murverk er benyttet i små byggeoppgaver, alle med en vilje, kjærlighet og inderlighet for murverk både som sensuell opplevelse og byggemetodikk som gjør juryen svært begeistret. Her fremvises murverk både som materialitet og meningsbærende element på ulikt vis, men med en fellesnevner i nettopp kjærligheten til materialet og byggemetoden, heter det i en uttalelse fra juryen.

Skrivestue og garasje, Blommenholm. Studio Vatn. Foto: Johan Dehlin
Skrivestue og garasje, Blommenholm. Studio Vatn. Foto: Johan Dehlin

Disse murprosjektene får hedrende omtale:
* Parallelle hvelv, Ålesund. Moseng Poulsen Arkitektur
* Skrivestue og garasje, Blommenholm. Studio Vatn
* Teglhus med tårn, Lillehammer, Sanden+Hodnekvam Arkitekter

Prosjektene vil bli presentert på Norsk Murdag i Oslo 19. oktober.

Juryen har bestått av Gudrun Molden (oppnevnt av Norske Arkitekters Landsforbund), Einar Jarmund (oppnevnt av Norske Arkitekters Landsforbund), Preben Jensen (Multiconsult), Mari Flaata (mur+betong) og Øyvind Buset (Norsk murforum).

Teglhus med tårn, Lillehammer. Sanden+Hodnekvam Arkitekter. Foto: Sanden+Hodnekvam Arkitekter.
Teglhus med tårn, Lillehammer. Sanden+Hodnekvam Arkitekter. Foto: Sanden+Hodnekvam Arkitekter.