Vil tette smutthull for å hindre rentejuks

Norske banker skal ikke lenger ha noen mulighet til å trikse med renta, slik engelske banker har gjort.

– Vi har ikke noe som helst grunnlag for å tro at norske banker har manipulert Nibor-renta, men det er viktig å fjerne eventuelle muligheter for at det kan skje, sier Jan Digranes, direktør for bank- og kapitalmarkedet i Finansnæringens fellesorganisasjon (FNO) til NTB.

Bankene som fastsetter Nibor-nivået, skal pålegges å ha «retningslinjer for å forhindre, identifisere og håndtere eventuelle interessekonflikter» som følge av at bankene har interesser i markeder som bruker den norske pengemarkedsrenta som referanse. Det fremgår av forslaget fra Finansdepartementet, Finanstilsynet og FNO.

Nibor, den norske interbankrenta, er den bankene tar for lån seg imellom, og som danner grunnlaget for rentefastsetting på andre lån. Regelendringen skal hindre at bankene underrapporterer rentenivået, slik den engelske storbanken Barclays gjorde med Libor – Englands motstykke til Nibor – for å tjene penger urettmessig.

Finansnæringen vil nå tette alle eventuelle smutthull i regelverket som kan åpne for at dette kan skje i Norge. Målet er å ha den nye regelen på plass i løpet av høsten.

– Dette er en prinsipiell sak. Med denne regelendringen blir muligheten for at triksing eventuelt kan skje, svært liten, sier Digranes.