4,5 milliarder opp i røyk

Forsikringsselskapenes totale erstatningsutbetalinger etter brann for bolig og næringsliv ble 4,5 milliarder kroner i årets ni første måneder.

Det er en økning på 4,7 prosent sammenlignet med 2010 ifølge ny statistikk fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

Det har vært en nedgang i boligbrannerstatninger med 4,4 prosent. For branner i næringslivet har det vært en økning i erstatningene med 12,5 prosent. Erstatningsøkningen er størst i fylkene Østfold, Møre og Romsdal, Nord Trøndelag, Nordland og Finnmark.

- Det er all grunn til å være på vakt nå som vi snart går inn i desember som er høytid for brann, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i FNO.

- Desember og jul innebærer økt bruk av levende lys, vedovn og peis. Sammen med økt strømforbruk betyr dette større risiko for brann, sier Osland.

Forebygging viktig
- Med litt mer påpasselighet kunne mange av brannene vært unngått eller skadeomfanget vært langt mindre. Gode og enkle tiltak som kan framheves er å vise litt mer omtanke rundt bruken og vedlikeholdet av elektrisk utstyr, vise større forsiktighet i omgang med åpen ild og ha jevnlig kontroll av brannslukningsutstyr og røykvarslere, sier Osland.