Et statsbudsjett for økt trygghet

- Dette er et budsjett for trygghet mot arbeidsledighet og for inntekt og velferd, sier leder Arve Bakke i Fellesforbundet. 

Fellesforbundet er godt fornøgd med forslaget til statsbudsjett for 2009. Det er mer ekspansivt enn de to foregående budsjettene. Det er nødvendig for å møte en sitasjon med lavere aktivitet som den internasjonale finanskrisa har skapt, sier Bakke.

Budsjettet gir sterke stimulanser til bygg og anleggsnæringa. Økt nybygging og rehabilitering av skolebygg og badeanlegg, nye bygg i statlig sektor, 40 000 nye barnhageplasser, 1 000 nye sykehjemsplasser og omsorgsboliger, nær 2 mrd kroner i økte investeringer i veg og jernbane, økte investeringer i Forsvaret m.m. vil gi nye oppdrag til bransjen og kan kompensere for en god del av fallet i investeringene i næringsbygg og boligbygging, understreker Arve Bakke.

Det organiserte arbeidslivet vil bli styrket gjennom flere tiltak. Fellesforbundet er glad for tiltakene som ligger i Handlingsplan 2 mot sosial dumping. Forslaget om å sette i gang en utredning om en modell for solidaransvar, ser Fellesforbundet på som det første steget for å innføre en ordning der oppdragsgiver kan stilles ansvarlig for manglende lønnsutbetaling til arbeidstakere hos underleverandører. En slik ordning vil være gunstig for dem som velger seriøse leverandører, understreker Bakke.

Fellesforbundet er også glad for at fradraget for fagforeningskontingent foreslås økt ytterligere. Med dette er fradraget fordoblet under den rød/grønne regjeringa.

Arve Bakke mener dette også er et budsjett næringslivet bør være godt fornøgd med. Det gir stimulans til økte investeringer. Bevilgningene til forskning, utvikling og utdanning økes kraftig. Miljø og klima kommer svært godt ut og budsjettet inneholder ellers mange gode tiltak for bedret infrastruktur ellers. Også næringslivet høster fordeler av en politikk som legger vekt på stabilitet i arbeidsmarkedet, avslutter Bakke.