– Vi har lenge bedt om større handlingsrom, og det har vi nå fått, sier konsernsjef Gorm Frimannslund i Bane Nor. (Arkivfoto)

– Vi har lenge bedt om større handlingsrom, og det har vi nå fått, sier konsernsjef Gorm Frimannslund i Bane Nor. (Arkivfoto)

– Nye avtaler gir Bane Nor økt handlingsrom

Torsdag kunne Bane Nor og Jernbanedirektoratet signere to nye avtaler som setter kravene til Bane Nors leveranser.

– Dette er en viktig milepel for et omfattende arbeid med utvikling av Bane Nors styringsregime. I 2021 inngikk Bane Nor en avtale med Samferdselsdepartementet som gir mer forutsigbarhet og større operasjonelt handlingsrom, noe som legger grunnlaget for de avtalene som nå inngås, skriver jernbaneutbyggeren i en pressemelding.

– Vi har lenge bedt om større handlingsrom, og det har vi nå fått. Med økt frihet følger mer ansvar. Avtalene gir oss mer egnede økonomiske forutsetninger for å utvikle og vedlikeholde jernbanen, og nå ser vi fram til å ta dette i bruk, sier konsernsjef Gorm Frimannslund i Bane Nor til selskapets nettsider.

Jernbanedirektør Knut Sletta. Foto: Jernbanedirektoratet
Jernbanedirektør Knut Sletta. Foto: Jernbanedirektoratet

– Friheten og handlingsrommet for Bane Nor blir større samtidig som ansvaret tydeliggjøres. Det er både riktig og viktig, sier jernbanedirektør Knut Sletta i meldingen.

Et viktig element i avtalene er innføring av fastpris for byggeprosjekter.

– Dersom Bane NOR klarer å gjennomføre prosjektene rimeligere enn avtalt, kan foretaket selv beholde overskuddet og bruke dette på å iverksette andre prosjekter. Tilsvarende må Bane Nor selv dekke eventuelle overskridelser av kostnader, noe som vil få konsekvenser for Bane Nor på andre områder. Innenfor rammene i avtalene får Bane Nor selv ansvar for porteføljestyring av prosjektene innenfor de effektmål som gjelder. Det betyr at foretaket i større grad kan bestemme hvilke tiltak som skal føre til at effektmål nås og når de iverksettes. Bane Nors beslutninger skal være basert på samfunnsøkonomisk lønnsomhet i tråd med de nye vedtektene, skriver selskapet.

De nye rammebetingelsene gjelder fra 1. januar 2022.