Slik så det ut under 1. mai-markeringen i Oslo i 2018. I år skal dagen for andre på rad arrangeres på en felles plattform på nett. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Fredrik Hagen NTB

Anita Johansen i Arbeidsmandsforbundet savner tog, taler og faner i gatene: – Det kan hende 1.mai-parolene når ut til flere digitalt, men de tar seg best ut i tog

Forbundsleder Anita Paula Johansen i Norsk Arbeidsmandsforbund savner felles 1. mai-frokost, tog og taler foran store forsamlinger. Likevel tror hun digitale apeller når ut til et større publikum. – Vi burde få til en kombinasjon i fremtiden, mener hun.

For andre år på rad må 1. mai arrangeres digitalt med interaktive tog, taler, faner og paroler.

I spalten «Spørsmålet» i siste utgave av Byggeindustrien forteller Anita Paula Johansen om hvordan hun skal feire dagen. Hun er ikke i tvil når hun får spørsmål om 1. mai-parolene gjør seg best i digitalt eller i tog.

– De gjør seg uten tvil best i tog. Det er tradisjon og gir en egen stemning å gå sammen og bære paroler i fellesskap. Et stort tog synliggjør også parolene på en mer virkningsfull måte enn når de vises digitalt. Det kan hende at parolene når ut til et større publikum digitalt, men de tar seg ut i tog. Jeg tenker vi fremtiden kanskje kan få til en kombinasjon, og markere 1. mai både digitalt og med fysiske tog. Da får vi både oppleve fellesskapet og nådd ut til så mange som mulig.

– Hvordan skal arbeidere i Arbeidsmandsforbundet feire arbeidernes dag i år?

– Vi skal dessverre ikke ha noen form for samling eller fysisk markering. Alt vil skje digitalt. Vi skal spille inn en appell, som sendes ut til medlemmene våre. Deretter følger vi det digitale programmet til LOs regionskontorer fra hjemmekontoret.

– Hvordan blir det å markere dagen på hjemmekontor?

– Vi har jo allerede ett års erfaring med det. Det ble en fin markering i fjor. Alle forbundslederne i LO hadde spilt inn hver sin appell, og det var mange som så på. Likevel kan det selvfølgelig ikke sammenlignes med å møtes, spise 1 mai-frokost sammen og gå i tog. Det er et savn.

– Skal Norsk Arbeidsmandsforbund ha egen digital parole i år?

– Nei, vi har ingen egen parole, men støtter de sammen som resten av LO.

– Hva er de viktigste sakene som må tas opp i år?

– Norge sliter med høy arbeidsledighet, så den viktigste saken er helt klart å få folk tilbake i arbeid og i fulle stillinger. Det er det viktigste for bransjen vår, og spesielt de gruppene som er hardest rammet. Det handler tross alt om hele livsgrunnlaget deres.

– Hvordan har koronasituasjonen påvirket arbeidshverdagen til bygg- og anleggsarbeidere det siste året?

– Korona har rammet både dem og bransjen som helhet på flere måter. Flere arbeidstagere er blitt holdt i karantene og andre holdes hjemme fordi de hoster litt.

– Og da kan de ikke akkurat ha hjemmekontor.

– Det er veldig vanskelig å bore og slå inn spikre digitalt. Når arbeidere må holde seg hjemme, kan det derfor ramme driften på bygg- og anleggsplasser. I enkelte tilfeller har også prosjekter stopper opp i perioder. Det påvirker selvfølgelig hverdagen til de som jobber, men samtidig har bygg- og anleggsnæringen gjort en god jobb med å holde hjulene i gang.

– Har korona løftet opp nye kampsaker for fagforeningene?

– Jeg tenker koronasituasjonen har vist at vi har gjort oss altfor avhengige av utenlandske arbeidere. Det må gjøres noe med, og vi ser også at mange store prosjekter har for korte tidsfrister. Man bruker kanskje 15 år på å planlegge et prosjekt, men når spaden settes i jorden skulle det helst vært ferdig i går. Det er vi nødt til å se på. Presses arbeiderene for mye på arbeidstid kan det gå utover sikkerhet og HMS.