Illustrasjon: Tromsø kommune/Norconsult/Peter W. Søderman

Tromsø kommune må ut med tosifret millionbeløp til entreprenør etter anbudsfeil

Tromsø kommune må ut med nærmere 11 millioner kroner i erstatning og sakskostnader til TotalRenovering AS etter anbudsfeil.

Bakgrunnen for saken som har vært behandlet i Nord-Troms tingrett og Hålogaland lagmannsrett, var en anbudskonkurranse fra august 2017 om å bygge ny Brensholmen barne- og ungdomsskole for Tromsø kommune.

Renovering av eksisterende gymsal og basseng ved skolen var også en del av oppdraget, som hadde en estimert verdi på 134,5 millioner kroner

Positiv kontraktsinteresse

Kommunen mottok fire tilbud i konkurransen, blant annet fra TotalRenovering AS som ble innstilt på andreplass.

TotalRenovering mente entreprenøren som fikk jobben skulle vært avvist og viste til flere forbehold og uklarheter i vinnertilbudet. De pekte i hovedsak på at det ble tatt forbehold om forhold ved grunnen som vesentlig forskjøv risiko mellom partene. 

TotalRenovering krevde derfor erstatning for den gevinsten som selskapet ville fått dersom de hadde fått oppdraget, såkalt positiv kontraktsinteresse.

De vant ikke frem med sitt syn i tingretten, men lagmannsretten konkluderte motsatt.

Hålogaland lagmannsrett har dømt Tromsø kommune til å betale en erstatning på 9.583.339 kroner med tillegg av forsinkelsesrente fra 19. desember 2019.

Tromsø kommune må også betale TotalRenovering AS sakskostnader for lagmannsretten med 438.760 kroner og sakskostnader for tingretten med 848.892 kroner.

Entreprenør fornøyd med dommen

Advokat Marianne Abeler. Foto: Simonsen Vogt Wiig

– Vi mener dommen er riktig. Tingretten kom også til at tilbudet skulle vært avvist, men de mente at det ikke var en ansvarsbetingende feil. Det var ikke vi enige i. Vi er fornøyde med å ha fått medhold i lagmannsretten som mener feilen var ansvarsbetingende, sier TotalRenoverings advokat, Marianne Abeler, til Byggeindustrien.

Tromsø kommune skuffet

Advokat i Tromsø kommune, Jørgen Stang Aas Eide, sier de fikk dommen forkynt mandag formiddag og at det foreløpig er for tidlig å si om saken skal ankes eller ikke.

– I Tromsø kommune må uansett spørsmålet om en anke behandles politisk i formannskapet. Men det jeg kan si, er at vi er skuffet over lagmannsrettens avgjørelse. Vi ser flere punkter som vi er uenige i, og vi ser også at saken omhandler flere prinsipielle spørsmål som kan tilsi at den kan ankes videre til Høyesterett. Jeg vil bistå administrasjonen i arbeidet med å avgjøre om det er grunnlag for å anke videre, sier Eide.

Hva anser dere som de prinsipielle spørsmålene i saken?

– Det mest åpenbare er spørsmålet om positiv kontraktsinteresse. Vi har en sentral høyesterettsdom om Fosen-linjen fra 2019 som gjaldt negativ kontraktsinteresse. Denne dommen ble avsagt etter at både lagmannsretten og Høyesterett forela spørsmål til EFTA-domstolen for uttalelse og førte til en viktig avklaring på spørsmålet om erstatningsansvar for brudd på anskaffelsesregelverket. I vårt tilfelle snakker vi om positiv kontraktsinteresse for fortjenestetapet, og sånn sett er det ikke noen nyere avgjørelser i Høyesterett som omhandler dette spørsmålet, sier Eide.

Tromsø kommune har én måned på seg til å vurdere ankespørsmålet.