Den nye Ledningsregistreringsforskriften stiller krav til at all infrastruktur som legges i bakken skal dokumenteres. Dokumentasjon av ledninger under bakken skal følge Standard fra Statens kartverk.

Lovendring skal hindre graveskader i ledningsnettet

Graveskader på ledningsnettet koster samfunnet store summer hvert år. Nå skal en ny lov sikre bedre oversikt over hva som finnes under jorda og forhåpentligvis bidra til færre skader som skyldes graving.

Ledningsregistreringsforskriften trer i kraft 1. juli 2021, og fra den datoen må alt som legges i bakken dokumenteres og innrapporteres til myndighetene. Også vedlikehold og endringer må redegjøres for.

16.000 graveskader i året
Per i dag finnes ingen samlet oversikt over hva som er gravd ned i bakken av ledninger, kabler og rør. Ifølge en rapport som ble bestilt av Kommunal og Moderniseringsdepartementet i fjor forårsaker gravemaskiner årlig rundt 16.000 skader på ledninger og kabler. Dette fører igjen til strømstans, vannlekkasjer og brudd på mobil- og nettilgang.

— Denne lovendringen har vi ventet på lenge. Mye av dagens dokumentasjon finnes kun i papirformat eller på tilfeldige lagringsmedier som eies og driftes av det enkelte nettselskap. Det gjør det nesten umulig å få en totaloversikt, sier Tone Søfting i Rejlers, som er ledende på rådgivning innen kritisk infrastruktur.

Den nye forskriften skal omfatte all infrastruktur i bakken, både strøm, vann og avløp og fiberkabler. Den omfatter alle kabler som skal legges på nyttt, eller som skal endres.

— Hva blir den viktigste effekten av lovendringen?

— Det blir at enhver etat eller infrastruktureier heretter må dokumentere hva de eier og kan påvise hvor kablene ligger. Det blir mye enklere og oversiktlig når nye kabelanlegg eller nett skal graves, og på den måten blir skadeomfanget redusert. Det er både miljøvennlig og bærekraftig, sier Søfting til Byggeindustrien.

Hun peker også på at med de nye reglene må også infrastruktureierne dokumentere hvilken dybde kablene ligger på.

— Alt som legges i bakken skal være målt inn og dokumentert. Slik er det ikke i dag ettersom det ikke har vært noe krav fra myndighetene.

Kabelbrudd kan gi store konsekvenser

– Strømnettet er kanskje noe av det aller viktigste og mest sårbare vi har i samfunnet i dag. I Norge skal alle innbyggere ha muligheten til fiber der de bor, og vi tenker ikke over hvor viktige slike ting er før det ikke funker. Vi trenger god dokumentasjon og felles standarder for å opprettholde viktige samfunnsfunksjoner, menneskers helse og sikkerhet, samt økonomisk og sosial velferd, sier hun.

Søfting har ekspertkompetanse på den nye forskriften, og kurser nå nettselskaper og andre i bransjen om lovendringen og konsekvensene den får for ulike aktører i bransjen.