Koronaen utfordrer

Det er nå rundt ett år siden koronapandemien for alvor rammet Norge. Viruset og smitteverntiltakene påvirker i høy grad fortsatt hver og en av oss, og for byggenæringen har denne tiden definitivt bidratt til å utfordre og prege hverdagen både på hjemmekontor og byggeplass.

Perioden etter årsskiftet har på mange måter vært ekstra krevende og rammet byggenæringen hardt. Importsmitte, lukkede grenser og stengte byggeplasser har gitt næringens aktører mange utfordringer, og media fokuserer mer enn noensinne på byggenæringens plass i hele koronabildet.

Det er liten tvil om at byggenæringen har vært flinke til å holde hjulene i gang gjennom det siste året, man har fått på plass mange gode smittevernsordninger og rutiner – og med tanke på næringens, størrelse, omfang og geografiske spredning, har det vært få tilfeller med smitteutbrudd og stengte byggeplasser. Før nå. I løpet av de siste ukene har man merket konsekvensen av viruset i større grad. Flere byggeplasser både i Bergen og Oslo hatt utbrudd og noen er blitt stengt ned.

Dessverre er det i tillegg også kommet frem historier via media om slurv med blant annet smitteverntiltak og innkvartering ved andre byggeplasser rundt om i landet. Dette handler heller ikke bare om slurv, men også bevisste handlinger. Dette er selvsagt problematisk for næringen og dens omdømme. Her har næringens aktører åpenbart en viktig jobb å gjøre med å slå hardt ned på dette, og vi håper myndighetene reagerer kraftig og resolutt når de kommer over forhold hvor noen bevisst unngår reglene. Vi håper også myndighetene får mulighet til å sette inn enda større ressurser i bekjempelsen av de som bryter reglene. I dette bildet er det viktig å huske på at byggenæringen i Norge er stor og mangslungen, og ikke alle er like seriøse. Den useriøse delen av næringen, som omfatter bare en liten del av aktørene, sitter med en kraft til å kunne dra en større del av næringen med seg ned i søla enn de fortjener. For mens størstedelen av næringen bruker store ressurser på smitteverntiltak og ser til at aktiviteten kan holdes oppe på landets mange byggeplasser, kan noen useriøse ødelegge mye på kort tid. Det er flere som av ulike årsaker kan oppleve smitte på en byggeplass, også større utbrudd, men det er selvsagt langt verre med de som med viten og vilje gir blaffen i regler og tiltak – og lar det skure å gå.

Følgene av koronapandemien slår inn på flere ulike felter, og vi kjenner fortsatt ikke når dette vil ende eller hvilke følger pandemien til slutt vil få. Størstedelen av næringens virksomheter har gjort det bedre enn forventet i 2020, og mange rapporterer om gode resultater. Det er likevel flere ubesvarte spørsmål som henger i luften.

Koronapåvirkningen vil dessverre fortsatt henge med oss i månedene fremover. Hvor lenge gjenstår å se, men vi må fortsatt belage oss på en hverdag preget av korona. Vi håper den seriøse delen av næringen fortsatt klarer å holde stand slik at vi får et solid 2021 slik 2020 faktisk utviklet seg til å bli.