Illustrasjonsfoto: Madeleine Bergheim

- Viktig skritt for klimaløsninger i byggenæringen

I klimameldingen som ble presentert fredag varsler regjeringen at de vil innføre klimakrav til nye i bygg i teknisk forskrift. - Dette er veldig gode nyheter, og vil være viktig for det grønne skifte i byggenæringen, sier Harald Nikolaisen administrerende direktør i Statsbygg og Marius Holm, daglig leder i ZERO, i en felles uttalelse.

De peker på at over flere år har mange aktører i byggenæringen stilt krav til klimaløsninger. Offentlige byggherrer har hatt en sentral rolle i dette, og bidratt til å utvikle og omstille markedet.

- Statsbygg har jobbet systematisk med metodikk og klimagassverktøy over mange år. Det inspirerende å se at det arbeidet vi har lagt ned over tid har gjort at næringen nå er klar til å implementere dette, sier Nikolaisen i meldingen.

Harald Nikolaisen

Regjeringen skriver at klimagassutslippene fra materialer i nye bygg utgjør en stor andel av klimafotavtrykket til nye bygg, både gjennom utslipp fra byggematerialer produsert i Norge, men også utslippene fra materialer import til Norge.

- Både byggenæringen og ZERO har jobbet for dette over lang tid, og det veldig gledelig at regjeringen nå ønsker å innføre et klimagasskrav. Nå blir det viktig at vi får dette på plass så fort som mulig og vi ser frem til implementeringen av dette i byggteknisk forskrift, sier Holm.

Klimameldingen legger vekt på at norske byggevarer generelt har lavere klimafotavtrykk enn importerte byggevarer, og at krav i teknisk forskrift kan bidra til grønn verdiskaping i Norge.

Marius Holm 

- Utslippene fra importerte byggevarer er på hele 5,8 millioner tonn CO 2 årlig, heter det i meldingen.

- Byggevareindustrien i Norge er små og store hjørnesteinsbedrifter rundt omkring i Norges land. Det grønne skiftet skal ikke bare være forbeholdt noen store bedrifter som satser på havvind eller hydrogenproduksjon. Det å stille klimakrav i TEK gir bedrifter over hele landet som har satset på klimaløsninger et konkurransefortrinn sier Holm.