Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

- Husholdningene må prioriteres i Enovas støtteprogrammer

I et felles brev til Energi- og miljøkomiteen på Stortinget tar en rekke foreninger, interesseorganisasjoner og virksomheter opp det de mener er for lave utbetalinger fra Enova til norske husholdninger.

– I flere år har utbetalingene fra Enova til norske husholdninger ligget langt under minimumsbeløpet på 250 millioner kroner, og en rekke bedrifter i de berørte bransjene sliter nå tungt økonomisk. Da er det helt uforståelig at Enova kutter i støtten til flere populære tiltak fra 1. juli 2021, heter det i brevet som ble oversendt 2. desember.

De peker på at de allerede våren 2020 kommuniserte til Stortinget, klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn og Enova at støttesatsene for Enovatilskuddet i 2020 kunne dobles uten ekstrabevilgninger, som et motkonjunkturtiltak.

– Det er svært skuffende at regjeringen og Enova gjennom koronakrisen har gjort så lite for å nå ambisiøse klimamål og sikre grønne arbeidsplasser, skriver de videre-

Partene ber derfor komiteen ved behandling av statsbudsjettet for 2021 om å ta inn følgende merknad:

"Komiteen ber regjeringen i ny fire-års avtale med Enova å øke summen som avsettes til en rettighetsbasert ordning for energitiltak i husholdningene til minimum 500 millioner kroner. Ordningen må også utvides med nye tiltak, og herunder støtte til trinnvise bygningstekniske tiltak. Borettslag og sameier må bli egen målgruppe i Enova."

Avsenderne av brevet er skuffet over at Enova ikke har klart å levere på minimumsambisjonen Stortinget vedtok i 2014.

– Vi understreker likevel sterkt betydningen av at Stortinget gir slike føringer til regjeringen og Enova. Det gjør det mulig å følge opp Enovas forvaltning, heter det i brevet.

– Per 1. desember har Enova kun utbetalt 139 millioner kroner for 2020. I fireårsavtalen mellom departementet og Enova som gjelder for perioden 2017 – 2020 er det presisert at 250 millioner årlig skal være et minimum. Enova klarer i 2020 ikke å bruke opp pengene som er satt av til energitiltak i boliger. Likevel fastholder Enova kutt i tiltak og støttebeløp fra 1. juli 2021. Dette kuttet har tidligere vært varslet og reversert 1. april 2020, 1. juli 2020 og 1. januar 2021. Fremfor å kutte burde støttebeløpet dobles for alle energitiltak som Enova støtter, og Enova må fortsette å støtte populære tiltak som folk flest har økonomi til å gjennomføre. Ordningen må også omfatte nye tiltak, og herunder trinnvise bygningstekniske tiltak slik at det er mulig for flere å dra nytte av ordningen, skriver de videre.

Les hele brevet her