Et varsku om hva som kommer?

For en rekke virksomheter har 2020 være krevende, og mange er nå spente på hvordan utviklingen vil fortsette inn i 2021 og 2022. Og det er ikke bare koronaviruset som bekymrer. Innen visse sektorer av næringen er andre forhold med på å gjøre hverdagen vanskelig.

Torsdag gikk Isachsen Anlegg ut med meldingen om at 2020-tallene blir krevende, og at de må gjennomføre en stor nedbemanning. Inntil 100 personer vil kunne bli rammet av nedbemanningen. For et selskap av denne størrelsen er dette selvsagt meget utfordrende. De peker på lav oppdragsmengde som følge av koronapandemien samt reduksjon i antall prosjekter som igangsettes, og at mange av de planlagte prosjektene fra både offentlige og private byggherrer er skjøvet frem i tid som årsak til tiltakene som nå gjennomføres. Og de er ikke alene, det er flere virksomheter innen denne delen av anleggsnæringen som melder om oppdragstørke. Det er ikke tvil om at det gjennomføres store investeringer i infrastrukturutbyggingen i Norge. Det er likevel ikke slik at det er full aktivitet overalt. De mellomstore og mindre oppdragene har ikke kommet ut i markedet slik mange har forberedt seg på, og bygget opp sine organisasjoner for.

Korona kan selvsagt også spille inn i dette bildet, men ikke minst er det flere som peker på omleggingen av fylkesveiansvaret fra Statens vegvesen over til fylkene som en årsak. Det er opplagt krevende for en offentlig byggherre å ta på seg nye oppgaver og ansvar, nærmest over natta. For selv om dette har vært planlagt over en periode, tar det tid å bygge opp denne typen organisasjon og kompetanse som trengs for å kjøre relativt store prosjekter. Dermed er det ikke overraskende at færre oppdrag i denne sektoren nå ser ut til å bli en realitet – og heller ikke at dette rammer selskapene som har bygget seg opp mot denne delen av anleggsbransjen. Nå får dette altså konsekvenser, og vi mener det er på sin plass å rope et varsku om hva vi kan ha i vente. Det er helt klart mange selskaper som nå går en tøff vinter i vente, på mange måter. Koronasituasjonen kan gjøre det vanskelig på mange pågående prosjekter, men enda mer utfordrende er det selvsagt at prosjektene ikke kommer ut i markedet slik mange har planlagt for. Og dette får nå konsekvenser, noe vi vil se flere eksempler på i tiden fremover.

Men det er ikke bare innen anleggssektoren det er bekymringer for ordrebøkene som er i ferd med å tømmes. Mange som jobber innen bygg ser også på vinteren som kommer og neste år som problematisk og uoversiktlig. Med en ny koronanedstengning som vi nå er midt inne i er det selvsagt en fare for at prosjekter som var i ferd med å bli tatt ut av skuffen, er på vei til å bli gjemt bort igjen. Koronasituasjonen rammer mange investorer og byggherrer tungt, og på noe kort sikt vil dette resultere seg i færre nye oppdrag. Dette er det mange aktører som vil kjenne effekten av i tiden fremover. Forhåpentligvis vil de offentlige byggherrene skyte fart i sine prosjekter og få de midler som trengs for å få ut sine prosjekter, men vi er dessverre ikke overbevist om at det vil skje i stor nok grad. En urolig situasjon er derfor i vente i tiden fremover, mens næringen nå samtidig også i stor grad har klart å holde fullt trykk i dagens situasjon. Dette budskapet har vi tidligere omtalt som en vanskelig øvelse å kommunisere, men forhåpentligvis er dette noe byggherrene og ikke minst politikerne forstår og tar avgjørelser utfra.

Håpet er nå selvsagt at vaksinene kommer såpass tidlig som de største optimistene nå peker på. Det vil kunne endre bildet, både på kort og lengre sikt. Og det byggenæringen nå trenger er avklaringer rundt hva som kommer i månedene fremover. Forutsigbarhet er avgjørende både for å kunne levere hva som kreves av samfunnet rundt oss, men ikke minst også for å sikre levedyktige virksomheter. Nå er det dessverre mange som har en stor klump i magen om hva de nærmeste par årene vil bringe.