Bildet fra venstre: Fra venstre: Anders Nohre-Walldén, leder kommunikasjon og marked, Grønn Byggallianse ( prosjektleder for partene), Stein Stoknes, faglig leder FutureBuilt, Pia Bodahl, fungerende daglig leder FutureBuilt, Katharina Bramslev, daglig leder Grønn Byggallianse, Kari Bucher, Generalsekretær NAL og Annicken Vargel, kommunikasjonssjef NAL.
Bransjeorganisasjoner går sammen for å skape bærekraftshus
– Vi vil lage et samlingspunkt for bærekraftig arkitektur, by- og områdeutvikling og drift, sier daglig leder Katharina Bramslev i Grønn Byggallianse.
Grønn Byggallianse, FutureBuilt og Norske arkitekters landsforbund har ambisjoner om å etablere et bærekrafthus for bygg og eiendom i Oslo.
Organisasjonene ønsker tettere samhandling med hverandre og med bygg- og eiendomssektoren for å få fart på bærekraftsutviklingen.
Nå har partene inngått en intensjonsavtale.
– NAL skal være i front når arkitektur og samfunn endres i retning av bedre miljøvalg, holdbarhet og bærekraft, og et strategisk samarbeid med de to fremste aktørene i feltet, er derfor både viktig og naturlig, sier Gisle Løkken, president i Norske arkitekters landsforbund i en felles pressemelding fra organisasjonene.
Målet er at det nye bærekrafthuset skal bli et møtested for alle som er opptatt av bærekraftige bygg, områdeutvikling og arkitektur.
I tillegg til å ha organisasjonenes egne kontorplasser her, ønsker de å skape noe som er større enn seg selv.
– Vi tenker at tiden er moden for å ha et slikt samlingssted for fagmiljøer som ivrer for bærekraft i bygg-, anlegg- og eiendomssektoren, sier Bramslev.
– Og så ønsker vi oss selvsagt et hus å flytte inn i som er bærekraftig i seg selv, sier faglig leder i FutureBuilt Stein Stoknes.
De tre organisasjonene begynner nå jakten på egnede lokaler.
Frem mot jul skal de jobbe videre med konseptet og kravspesifikasjon, og starter aktiv dialog med eiendomsaktører så fort som mulig.
FutureBuilt og Norske arkitekters landsforbund holder i dag til i Arkitektenes hus i Josefines gate, et bygg med mye historie.
– Det er ikke utelukket at Josefines gate kan bli alternativ, men da med nødvendige endringer, som tilfredsstiller plassbehov og bærekraftige løsninger. Om det blir aktuelt, vil vi vurdere det på linje med andre alternativer, sier Gisle Løkken i meldingen.
Anders Nohre-Walldèn i Grønn Byggallianse skal lede arbeidet på vegne av de tre organisasjonene.