Administrerende direktør Grete Aspelund under sitt innlegg under Møteplass Oslo. Foto: Arve Brekkhus

Sweco vil ha klimakrav i offentlige anskaffelser – ministeren lover innskjerping

Sweco-direktør Grete Aspelund understreket at de først og fremst ønsker at det offentlige legger til rette for konkrete klimakrav i sine innkjøp. Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn lovet handling.

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn. Foto: Arve Brekkhus

- Vi står ikke her for å rope etter en ny tiltakspakke, men vil at det offentlige skal bruke det maskineriet de allerede har. At de har konkrete ambisjoner med det vi anskaffer. Det er ikke slik at vi i næringslivet står og venter på at stat og kommune skal redde noe som helst, men vi tror på samspillet. Er det noe jeg har erfart i koronakrisen, så er det at det er grønn retning vi skal gå i, vi har ikke noe annet valg, sa Aspelund.

Sweco hadde blant annet invitert klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn til debatt om hvordan man skal kunne bruke koronakrisen til å stimulere til en fortgang i det grønne skiftet på Møteplass Oslo onsdag.

- Vi har behov for å finne ut hvordan vi bruke koronakrisen til å skape et mer bærekraftig samfunn. Klimakrisen har bare blitt betydelig mer akutt, og Paris-avtalen krever betydelig større innsats enn nå, sa Aspelund.

Sweco presenterte fem punkter de mener må til:

  • Energieffektive bygg. 40 prosent av all energibruken brukes som kjent i bygninger. Sweco mener det offentlige må gå foran og stille strenge krav til egne bygg. De opplever at det private i dag har mer ambisiøse krav til energieffektivitet enn det offentlige.
  •  Fast track for grønne bygg eller rehabilitering av grønne bygg. Sweco mener disse byggesakene må gå betydelig raskere.
  • Bruk offentlig innkjøpskraft. Rådgiveren mener at staten må bruke sin innkjøpskraft til å fremme utvikling og sikre at grønne løsninger etterspørres i offentlige anskaffelser.
  • Fokus på livssykluskostnader, og ikke innkjøpspris. Sweco er bekymret for at innkjøpsprisen trumfer kostandene beregnet over hele byggets levetid.
  • Sirkulær tankegang. Sweco understreker at nye verdikjeder må være bygget på sirkulærøkonomiske prinsipper. Det kan skape nye jobber, og legge til rette omstilling til grønne jobber, mener de.

Punktene fikk gehør hos minister Rotevatn, som var enig i at koronakrisen gir regjeringen en unik mulighet til å tenke klima.

- En hver krise representerer muligheter når vi skal komme ut av den med de politiske valgene vi gjør. Men krisen er først og fremst en tragedie. Vi blir fattigere, får mindre frihet og mange dør. Det viktigste har vært å håndtere krisen, sa ministeren.

Samtidig understreket han at de har brukt adskillige milliarder på en tydelig grønn profil i tiltakspakkene, blant annet med bevilgninger på 4,5 milliarder til grønne tiltak innen bygg og anlegg.

Samtidig som Rotevatn er skeptisk til å etterspørre konkrete teknologier, lover han strengere krav.

- Jeg lover at det blir endring i kravene. Vi er nødt til å gjennomføre enda grønne innkjøp i det offentlige . Vi jobber nå med en klimaplan som vi skal presentere i høst. Klimapolitikken er her for å bli, og den kommer til å bli strammet inn, lovet han.