Disse resirkulerte plastplatene på 120 ganger 60 centimeter kan etter hvert ende opp som fasadeplater. Foto: CircumarMedgrunnlegger Kristian Solem Halsen i Circumar. Foto: CircumarSå langt har Circumar fokusert på å produsere hagemøbler av den resirkulerte havplasten. Foto: Circumar

Steinkjer-bedrift lager fasadeplater av resirkulert oppdrettsavfall

Ødelagte nøter, merder, tau og annet plastavfall fra oppdrettsnæringen kan få nytt liv som byggevarer og møbler.

Steinkjer-baserte Circumar startet opp i april 2019 med mål om å lage noe nytt av plastavfall fra norsk oppdrettsnæring.

Omtrent 80 prosent av alt søppelet i havet er plast, og i løpet av et år regner man med at mellom fem og 13 millioner tonn plast havner i havet på verdensbasis. Beregninger fra Havforskningsinstituttet viser at det er omtrent 200 kilo søppel per kvadratkilometer av kystfarvannet fra Sunnmøre i sør til Barentshavet i nord. Havbasert industri er en av de tre hovedkildene til plastsøplet.

Våren 2020 mottok Circumar til sammen 250.000 kroner i støtte fra Innovasjon Norge og fra Inntrøndelag Næringsfond for markedsavklaring og etablering av en prototypelab for å gjøre plastavfall fra fiskeoppdretten til resirkulerte produkter.

Flere produkter

Medgrunnlegger Kristian Solem Halsen sier til Byggeindustrien at de nylig er ferdig med første runde fasadeplater av resirkulert plast, som nå skal til SINTEF for testing.

‒ Vi tar imot plast fra oppdrettsnæringen gjennom selskapet Noprec. Plasten kommer fra både nøter, merder og tau. Vi bygget utstyr som lar oss smelte plasten ned til plater, og så kan vi lage produkter av dette, forteller han.

Med dagens utstyr kan Circumar lage 240 ganger 120 centimeter store plater på tykkelser fra fem til 55 millimeter.

‒ I første omgang tenker vi å produsere fasadeplater til utvendig bruk, men vi jobber også med å få til bordkledning og terrassebord, samt rekkverksstolper til autovern, sier Halsen.

Internasjonalt nivå

Halsen forteller at de allerede har hatt stor etterspørsel fra aktører som er interesserte i produktene deres, ikke minst fra oppdrettsnæringen.

‒ Oppdrettsnæringen har vært veldig aktiv, og vi har solgt mange bord og stoler til dem. Vi jobber også med en del byggevarehus og mindre aktører som ønsker mer bærekraftige varer i sortimentet.

Så langt denne sommeren har Circumar fokusert på å imøtekomme bestillinger på hagemøbler av resirkulert plast til norske kunder, men Halsen røper at de tenker adskillig større på sikt.

‒ Innovasjon Norge ønsker å ha oss ut på internasjonalt nivå med en gang. De ser store muligheter, og det gjør egentlig vi også, sier Halsen.