Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Innlegg: Til kvinner i byggebransjen, «Ung kvinne i byggenæringen» og «Ida»

Det er viktig at man ikke er naiv og glemmer at trakassering og undergraving forekommer i bransjen. Men det er også viktig å ta frem de positive historiene, skriver Katrine Gaare, som er utdannet elektriker, i et leserinnlegg.

Den siste tiden har det vært flere saker i Byggeindustrien (utgave 9) og på Bygg.no om kvinner som har hatt alt annet enn en enkel arbeidshverdag. Kvinner som har følt seg oversett, mindreverdig, trakassert og følt på et stort ubehag rundt det å være en kvinne i en mannsdominert bransje. Det er rystende og vondt å lese hva de har opplevd.

Selv har jeg tilbragt nærmest hele min karriere i en mannsdominert bransje.

Jeg var eneste jente i klassen i alle årene på videregående, men da jeg startet som lærling i JM Hansen Installasjon AS for 12 år siden var jeg ikke eneste kvinne i en gruppe lenger. Jeg hadde en kvinnelig kollega som jeg på mange måter føler bante vei for flere kvinnelige elektrikere i Tromsø, og i tillegg skal det sies at administrerende direktør i JM Hansen er Nina Hansen.

I motsetning til «Ida» og «Ung kvinne i byggenæringen» så følte jeg meg sett av mine mannlige kollegaer, jeg følte meg trygg, og jeg følte at jeg rett og slett ble tatt godt vare på av ledere og montører.

Selvfølgelig opplevde også jeg situasjoner som ikke var helt innafor. På byggeplasser var det bilde av meg som bakgrunnsbilde på flere PCer, uten at jeg forsto helt hva intensjonen med det var. Arbeidere fra andre yrkesgrupper spurte stadig om jeg var der for å servere lunsj eller gjøre arbeidsdagen deres «koseligere». Og når det var julebord eller «mønsåskanne» så hendte det stadig at jeg fikk uønsket oppmerksomhet fra menn som ikke ville ta nei for et nei.

Men jeg hadde det som mange andre damer savner. Jeg hadde et nettverk av kollegaer som stilte opp for meg.

Jeg har ikke tall på hvor mange ganger de karene ba andre menn holde seg unna og la meg være, hvor mange ganger de stilte opp for meg og sa at jeg var langt tøffere enn det de storkjefta anleggsarbeiderne var. Og dersom det var noe som fysisk var for tungt for ei ung jente så hjalp de meg med glede. Jeg var inkludert i montørklubben i firmaet, jeg ble invitert med på bedriftsfotballaget, og jeg fikk være med på de oppdragene som var litt utenom det vanlige slik at jeg lærte mer enn mange andre lærlinger i bransjen.

Med slike kollegaer i ryggen sto jeg bedre rustet til å håndtere slibrigheter og ufine kommentarer. Jeg kunne le av dem eller svare med samme mynt. Det ville jeg ikke gjort om ikke jeg hadde vært så trygg på meg selv og de mannlige montørene jeg jobbet med.

Den dagen jeg sluttet som elektriker var det med en klump i halsen, ikke fordi jeg hadde hatt det vondt,men fordi jeg visste at dette var noe jeg ville savne. Læretiden og tiden etter jeg mottok mitt fagbrev er år som er fylt med gode minner.

I dag jobber jeg fortsatt i bransjen, nå på grossist-siden. Jeg er én av få kvinner i avdelingen. Jeg er også én av få med fagbrev som elektriker, men kompetansen jeg har er veldig verdifull. I Onninen har jeg aldri følt meg forskjellsbehandlet fordi jeg er kvinne, for i organisasjonen står mangfold på agendaen.

Mangfold er et kriterium for utvikling. Mangfold i en gruppe gjør gruppa både sterkere og mer inkluderende. Mangfoldet skaper en kultur og en arbeidsplass man blir stolt av. Det eksisterer fortsatt personer med utdaterte holdninger til kjønnsroller og kulturelle bakgrunner, men de representer ikke flertallet.

Det er viktig at historiene til «Ida» og «Ung kvinne i byggenæringen» kommer frem i dagens lys. Det er viktig at man ikke er naiv og glemmer at trakassering og undergraving forekommer i bransjen. Men det er også viktig å ta frem de positive historiene, at de selskapene som har en god kultur for inkludering av kvinner i BA-bransjen løftes opp. De kan inspirere andre til å bidra til at jenter ikke velger bort å prøve seg i en mannsdominert bransje.

Jeg ville aldri valgt en annen yrkesvei, og jeg håper at flere selskaper vil ha et så inkluderende og vennskapelig miljø som jeg fikk være en del av i JM Hansen, og som jeg er en del av i Onninen. JM Hansen Installasjon AS skal være stolt over å ha skapt det fundamentet jeg har bygget min karriere på, for jeg er stolt over å være en kvinne i en mannsdominert bransje.