Per Christian Opsahl

Innlegg: Arkitektkritikk basert på kunnskap om situasjonen, ikke på uro

Den 8. april uttaler Rune Aale-Hansen i NKF at vår bekymring over aktivitetsnivået i den kommunale byggesaksbehandlingen heldigvis er basert mer på uro enn på realiteter og uttrykker samtidig at de kommunaltekniske tjenestene over hele landet er bevisst på å legge til rette for å opprettholde aktiviteten. Det er flott, men representerer dessverre ikke det hele bildet.

Innlegg av:

Per Christian Opsahl
Generalsekretær i Arkitektenes fagforbund

Vår erfaring, basert på tilbakemeldinger fra våre medlemmer, sier noe annet.

Arkitektbedriftene gjennomfører jevnlig undersøkelse mot sine medlemsbedrifter der de blant annet spør om bedriftenes erfaring med offentlig byggesaksbehandling. Siste undersøkelse de gjennomførte var i uke 16, dvs. for under en uke siden. Nær 40 % av arkitektbedriftene svarer at byggesaksbehandlingen går tregere nå enn før koronasituasjonen oppsto.

I Arkitektenes fagforbund har vi god dialog med medlemmene. Fra våre medlemmer i kommunal sektor som jobber med byggesaksbehandling, svarer flere at det er vanskelig å kombinere hjemmekontor med hjemmeskole og hjemmebarnehage, og at saksbehandlingskapasiteten som følge av dette naturlig nok går ned. I tillegg er det flere som uttaler at man ikke lenger får opparbeide plusstid så lenge situasjonen med hjemmekontor varer. Dette innebærer i realiteten at arkitektbedriftene erfarer at saksbehandlingen rent faktisk går tregere og at dette understøttes ved at arkitekter i byggesaksbehandlingen ikke har mulighet for å yte maksimalt og heller ikke noe ekstra.

Vi står fast ved at det var grunnlag for å komme med vårt varsko om kapasiteten i byggesaksbehandlingen i kommunene. Når det er sagt har vi også opplevd at situasjonen har bedret seg, ikke minst i Oslo. Men det er helt nødvendig å ha fullt fokus på områder der det kan stoppe opp, når dette kan få så store samfunnsøkonomiske konsekvenser som når byggesaksbehandling stopper opp.

Vi har naturligvis full tiltro til at Aale-Hansen og NKF har god oversikt over situasjonen, men vi kommer ikke til å slutte å lytte til medlemmene våre som har erfaring og kunnskap fra de virksomhetene det her gjelder. Vi tar også gjerne et møte med Aale-Hansen for å diskutere situasjonen i fellesskap. Arkitektbedriftene, Norske arkitekters landsforbund og Arkitektenes fagforbund har helt sammenfallende interesser med NKF i at byggesaksbehandlingen fungerer optimalt i en tid da det er særdeles viktig for økonomien i fastlands-Norge at byggeaktiviteten er høy.