– Koronautbruddet har påvirket boligprisene og transaksjonsvolumet i boligmarkedet i mars, men fallet i prisene og volumet er mindre enn man kunne vente, gitt de drastiske tiltakene mot å begrense smitten, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Boligprisene falt med 1,4 prosent i mars

Omsetningen i boligmarkedet har falt markant som følge av koronaviruset. I mars gikk boligprisene ned med 1,4 prosent.

Boligprisfallet er det samme når tallene korrigeres for sesongvariasjoner, viser statistikk fra Eiendom Norge.

– Dette er en svak prisutvikling til mars å være og må helt klart ses i sammenheng med koronautbruddet. Hvis vi ser på trenden i markedet, så synker prisene i mars etter to måneders vekst i 2020, sa administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge da han la fram tallene fredag.

Boligprisene er nå 1,5 prosent høyere enn for et år siden, men Eiendom Norge venter at tolvmånedersveksten vil bli lavere i månedene som kommer.

Fall i omsetningen

Mens selve prisfallet er moderat, er fallet i omsetning mer markant.

Det ble solgt 14,6 prosent færre boliger i mars i år enn i samme måned i fjor, og reduksjonen i antall boliger som ble lagt ut for salg, var nesten like stort, nærmere bestemt 14,4 prosent.

Lauridsen avdramatiserer situasjonen.

– Det er godt å se at vi har et boligmarked som fungerer til tross for at vi har veldig strenge smitteverntiltak. Det er ikke alle land forunt, sa han på fredagens pressekonferanse.

Eiendom Norge-sjefen viste til Storbritannia som eksempel på et land som har opplevd en kraftigere stans.

– I Norge har vi heldigvis klart å få dette til å fungere til tross for at vi er i en veldig spesiell situasjon.

Eiendomsmeklerne: Bedre enn fryktet

Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, mener det ikke er så bekymringsfullt med en noe svakere prisutvikling så lenge hjulene går rundt.

– Boligmarkedet og kredittmarkedet fungerer mye bedre enn man kunne frykte i en tid med mange permitterte og stor usikkerhet, sier Geving.

Han tror tilstanden med redusert omsetning vil vedvare så lenge de drastiske tiltakene for å slå ned koronaviruset er i kraft.

Ikke overrasket

Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, mener det bare er naturlig at omsetningen nå er lavere.

Heller ikke prisfallet overrasker henne.

– Det er ikke et prisras, sier Haugland til NTB.

Flere faktorer trekker ned framover, som utsikter til svak lønnsvekst og høy inflasjon, samtidig som mange står uten arbeid. Men de som fortsatt har jobb, får også lavere rente, påpeker Haugland.

Hun tror neppe april vil se noe bedre ut, men tror omsetningen kan ta seg noe opp igjen når regjeringen etter hvert begynner å slippe opp på tiltakene.