Signaler om sterk prisvekst i Oslos boligmarked - får vi en ny prisboom?

Mandag morgen presenterte OBOS sin statistikk for årets første måned. Som ventet kunne de vise til en prisvekst i januar, men veksten i Oslomarkedet var nok sterkere enn de fleste hadde ventet.

Prisveksten for OBOS-boligene i Oslo ble på hele 9,6 prosent i januar. Nå gjelder dette selvsagt kun for de OBOS-omsatte boligene i hovedstaden, men dette representerer likevel et betydelig antall enheter, og vil dermed kunne gi en god pekepinn på nivået på totalmarkedet i hovedstaden. Onsdag kommer Eiendom Norge med fasiten, som da også vil kunne vise til en vekst, men da sannsynligvis lavere enn hva OBOS kunne vise til.

I dette bildet er det selvsagt viktig å huske på at januar tradisjonelt har gitt en solid vekst, selv om vi må tilbake til 2011 for å kunne se tilsvarende tall som OBOS kunne vise til i årets første boligmåned. Samtidig opplevde man i desember en tilbakegang på 5,6 prosent. Desember er tradisjonelt også en rolig måned i boligmarkedet.

OBOS peker i sin oppsummering på at de forventer en vekst på minst fem prosent for Oslo-markedet og at hovedstaden vil stå for den sterkeste prisveksten i inneværende år om vi ser hele landet under ett. Dette er også noe de fleste har forventet for 2020.

Vi kunne i 2019 legge bak oss et relativt flatt år med tanke på boligprisutviklingen i Norge. Et marked i balanse ble trukket frem av mange, og at det sjelden har vært så flatt marked, selv om omsetningen av boliger var på et ganske høyt nivå. En økende rente og strenge lånekrav ble trukket frem som forklaringer, samtidig som det kom ut relativt mange boliger i markedet, både i Oslo og for landet generelt.

Samtidig gikk nyboligsalget og igangsettingen relativt kraftig ned i fjor, som vil kunne få stor innvirkning på markedet fremover. Signalene som er kommet rundt en lavere utbyggingstakt samt forventinger om at renteoppgangen er ferdig kan være med på å presse prisene oppover igjen, og da spesielt i hovedstaden. Man forventer at utviklingen flere steder rundt om i landet vil være rimelig avdempet, men flere peker på at vi kan stå foran en større oppgang i Oslo, i hvert fall på noe sikt.

Det er også flere som peker på at de som hadde håpet på å kunne gjøre et «kupp» på leiligheter i hovedstaden allerede er for sent ut, og at vi får en kraftig vekst i inneværende år. Flere forhold kan selvsagt peke inn i begge retninger her, men med et stabilt arbeidsmarked, lave renter og ingen signaler om strengere lånekrav, kan det være at vi på ny vil se en bra prisstigning i Oslo. Men sannsynligvis vil veksten være relativt jevn, og ikke i nærheten av hva vi så i 2016 da prisene nærmest eksploderte. Nå er det mer balanse i markedet, men noen år frem i tid kan det igjen bli for få nye enheter i markedet, som da vil kunne spille ytterligere inn på prisutviklingen.

Så har vi selvsagt også hvordan hele verdensøkonomien vil utvikle seg, og som potensielt vil kunne endre utviklingen. Det er flere usikkerhetsmomenter for tiden, både med Brexit, valget i USA, virussykdommer og hvordan dette vil spille på inn på den norske økonomien, og ikke minst oljeprisen.

Allerede onsdag får vi en enda bedre pekepinn på hvordan markedet vil se ut de neste månedene når Eiendom Norge kommer med hele prisfasiten for januar, og hvilke signaler de har fra sine medlemmer.