Flere alvorlige ulykker på kort tid

Over tid har antall alvorlige skader og antall dødsulykker gått jevnt nedover i byggenæringen. Men på kort tid har vi nå vært vitne til flere alvorlige ulykker i næringen, også med dødelig utfall.

Selv om ulykkesutviklingen har gått i riktig retning de senere årene, kan næringens aktører ikke være fornøyde før vi unngår alle de mest alvorlige ulykkene. Derfor legges det inn stadig større ressurser i nettopp HMS-arbeidet, og dette virker. Og selv om vi har hatt en kraftig øning i aktivitetsnivået har utviklingen vært god, og det viser at større innsats og mer fokus, gjennom hele verdikjeden og ikke minst gjennom alle nivåer i de ulike virksomhetene, gir resultater.

Det er likevel slik at ulykkene skjer altfor ofte. I løpet av de under to døgn denne uken har vi vært vitne til flere alvorlige ulykker. Den ene ulykken var en dødsulykke, som rammet en ansatt i Implenia, som utførte fjellsikring i Snillfjord . På Gardermoen ble også en arbeider hardt skadet da han fikk en betongblokk over foten under utvidelsen av Coops nye hovedlager på Gardermoen, og en arbeider ble livstruende skadd da han arbeidet m ed installasjon av en brannport i et lagerbygg på Lohnelier industriområde i Søgne i Kristiansand . Han skal nå heldigvis være utenfor livsfare.

Disse tre ulykkene som skjedde på kort tid viser med all tydelighet at arbeidene som utføres i byggenæringen rundt om i landet er forbundet med risiko, og uansett hvor strenge systemer og regler man har innen HMS-arbeidet, skjer det dessverre ulykker innimellom.

Det er selvsagt altfor tidig å fastslå årsakssammenhengen rundt disse ulykkene, men de berører selvsagt mange mennesker og gjør et sterkt inntrykk både på kolleger og venner samt bekjente. Det bør det også gjøre på hele byggenæringen. Det må ikke bli slik at vi godtar at ulykker inntreffer, selv om vi har sett en bedring i ulykkesstatistikken. Hver eneste ulykke er en for mye, og det må også fremover settes av store ressurser i dette arbeidet, og ikke minst må man hele tiden være bevisst både ansvaret hver enkelt har, både for seg selv og de man jobber sammen med. Dette gjelder både for toppsjefene og de som jobber ute i produksjonen. Vi må bli enda flinkere til å reagere på det vi ser. Det er noe som heter at det man ser, det eier du. Det gjelder ikke minst i denne sammenhengen. Det må bli enda lettere å si fra om man ser noe som ikke er bra, og som må stanses eller gjøres på en annerledes måte.

Vi håper også at næringen kan bli enda flinkere til å dele informasjon med hverandre. Her har det heldigvis vært en stor utvikling den senere tiden, blant annet med opprettelsen av ” Samarbeid for sikkerhet i bygg og anlegg” (SfS BA) . Dette er et samarbeid som vil kunne få en stor betydning for HMS-arbeidet i tiden fremover, om det går slik man håper.

Oversikten over hvor mange som omkom og som ble alvorlig skadet på arbeid i bygg og anlegg i 2019 er foreløpig ikke klar fra Arbeidstilsynets side, men blir offentliggjort om kort tid.

Starten på 2020 ser ikke ut til å ha vært positiv sett med byggenæringens øyne. Det har vært flere alvorlige ulykker, og dessverre også flere dødsulykker. Forhåpentligvis er ikke dette noe som vil prege månedene fremover i 2020. Det er avgjørende for hele næringen at vi fortsatt klarer å løfte HMS-arbeidet og se til at vi kommer ned mot målet om null drepte og hardt skadde i byggenæringen.