Administrerende direktør Egil Skavang i Arkitektbedriftene kan fortelle om lavere forventninger blant medlemsbedriftene når det kommer til det neste halvåret.

Arkitektene merker nedgang i veksten - byggenæringen bør være oppmerksom

Optimismen blant Arkitektbedriftene har stilnet litt, og dette kan være en advarsel som resten av byggenæringen bør lytte til.

Onsdag kunne Arkitektbedriftene dele medlemsbedriftenes tanker om ordreinngang og vekst det neste halvåret, og responsen tyder på en litt lavere aktivitet enn hva bedriftene har opplevd så langt. Ordrereservene er lavere enn hva bedriftene selv forventet i begynnelsen av året, og antallet som forventer styrkede ordrereserver om kort tid har gått litt tilbake. Det ansettes fremdeles flere arkitekter enn hva som nedbemannes, men også her er økningen svakere enn for et halvt år siden.

Arkitektbedriftene-sjef Egil Skavang presenterte tallene fra medlemsorganisasjonens konjunkturundersøkelse sammen med Prognosesenterets prognoser for bygg- og anleggsnæringen, lagt frem av senior makroøkonom i Prognosesenteret, David Lund.

Senior makroøkonom i Prognosesenteret David Lund.

Lund kunne fortelle at mens Norge i dag er på et all-time-high når det kommer til bruttoinvesteringer i bygg og anlegg på omtrent 425 milliarder kroner i året, er det temmelig mørke skyer på verdensøkonomi-himmelen ganske få år inn i fremtiden.

For Norge, som lenge har hatt en oljefyrt vekst godt over det internasjonale nivået, er den nye virkeligheten at vi må tåle en utvikling i takt med resten av verden.

– Vi er ikke lengre unike, og vi er ikke lenger ventet å vokse fortere enn resten av verden, men vi venter ikke en veldig sterk nedgang i boligbyggingen med det første, påpekte Lund.

Nedkjøling
Igangsettingstillatelser i 2019 ligger, ifølge makroøkonomen, omtrent på samme nivå som de litt over 31.500 igangsettingstillatelsene som ble gitt til bolig i 2018.

Prognosesenterets estimater for byggenæringen de neste to årene viser dog at det er kategorien Nybygg bolig som faller mest frem mot 2021. Mens Prognosesenteret regner med boligbygging med en produksjonsverdi på omtrent 100 milliarder kroner i 2019, faller dette nesten ned til 90 milliarder i løpet av to år. Yrkesbygg, som ligger på en produksjonsverdi like under 70 milliarder kroner i år, forventes å nå en liten topp litt opp på 70-tallet i 2020, før det faller til omtrent 70 milliarder igjen i 2021. ROT-markedet for både bolig- og yrkesbygg forventes å øke jevnt, og havner, ifølge prognosene, høyt på 80-tallet i milliarder i 2021.

Arkitektbedriftenes halvårlige medlemsundersøkelse lodder stemningen blant de omtrent 600 bedriftene i organisasjonen, og av de 124 svarene som har kommet inn for andre halvår 2019, kan administrerende direktør Egil Skavang spore en litt dempet optimisme for den nære fremtiden, selv om han understreker at det fremdeles er ventet vekst, og at situasjonen på ingen måte er bekmørk.

– Vi ser en liten nedkjøling i forventningene til arkitektene. Det er tydelig av det vi ser fra Prognosesenteret at aktiviteten flater ut, men at det fremdeles vil være et allright boligmarked og allright kontormarked. Det kommer en rekke offentlige bygg på sykehussiden, så dette blir ikke dramatisk på noen måte, sier han til Byggeindustrien.

Solid plan
Skavang trekker frem økt internasjonal konkurranse som en utfordring som opptar arkitektene, men takker blant annet store offentlige prosjekter for en byggenæring og et arkitekturmarked preget av stabil etterspørsel.

Aktiviteten hos arkitektene kan ofte være en god indikator på hva som venter byggenæringen når arkitektenes arbeid skal realiseres som bygg, men selv om Skavang påpeker at resten av næringen gjør klokt i å følge med, bør ikke høstens konjunkturtall være noen stor grunn til bekymring.

– Det som er interessant, er hvor mye som planlegges. På plan ser vi ikke noen nedgang ennå. Kommunene og eiendomsutviklerne er fremdeles i planmodus, så det er ikke noen stor grunn til bekymring, understreker han.