Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Ny stordataanalyse: Samferdsel viktigste sak i valgkampen

Samferdsel er den mest omtalte og viktigste saken for velgerne i lokalvalgkampen, etterfulgt av skole og helse, viser en ny stordataundersøkelse fra analyse- og rådgivingsselskapet Zynk som ble presentert på Arendalsuka mandag.

Folkeaksjonen Nei til Bompenger er sterkest knyttet til samferdselssakene, mens Høyre dominerer helse og skole. Arbeiderpartiet eier ingen av sine viktigste saker, mens MdG har veldig sterk tilknytning til både miljø og klima, som blir stadig viktigere for velgerne, viser rapporten.

- Det er ikke overraskende at bompenger er en viktig sak for velgerne, men at samferdsel så til de grader er temaet som de siste månedene engasjerer velgerne mest, er oppsiktsvekkende, sier partner Claus Sonberg i Zynk i en pressemelding.

Zynk har sammen med teknologiselskapet Enin analysert de viktigste temaene i valgkampen ved hjelp av stordata og maskinlæringsalgoritmer, såkalte sentimentanalyser, som forstår folks holdninger basert på språkanalyse av mer enn 40 millioner norske nettsider og sosiale medieposter.

- Våre stordataanalyser bekrefter tendensene i de tradisjonelle meningsmålingene, men gir også ny innsikt i hva som engasjerer velgerne mest og hvilke partier som er sterkest tilknyttet de ulike sakene, sier Sonberg.

Det er interessant at FNB dominerer samferdsel og at Høyre fortsatt er mest tilknyttet skole og helse, som alle er viktige saker for velgerne. Men vel så interessant er det at SV og Rødt er mer tilknyttet sosial ulikhet og privatisering, som er viktige saker for Arbeiderpartiet.