Ole Wiig

Hva skal til for at Arendal blir Sørlandets mest dynamiske by?

De senere årene har jeg blitt svært glad i byutviklingen i Arendal. Som arkitekt gjennom mange år, har det vært hyggelig å følge utviklingen av Fløyheia til Fløybyen, etter at vi vant arkitektkonkurransen der for noen år siden, sentralt i sentrum av den stolte by ved Skagerrak.

Ole Wiig

Faglig leder
NSW Arkitektur

Det har vært mange gode krefter som har jobbet for en bedre kurs for Arendal sentrum de siste tyve årene. Det er nå god fremdrift i kanalprosjektet, og for en som kommer fra Trondheim, og som flere ganger har besøkt Arendal sentrum, ser det ut til å gå riktig vei. Det er gått noen år siden 1723, men mye kan skje frem til det store byjubileet i 2023. Det er allikevel noen grep som bør gjøres av en samlet by, for å sikre en by med fin fremdrift de neste 300 år.

Infrastruktur
Arendal kommer til å få økt turisme. I dag kan man si at den største turismen i Arendal er fra vårt eget land, og hvor de fleste som drar til Arendal, drar dit for å besøke noen som bor der fast, eller har tilgang til hytte. Økt turisme i verden, Arendals utmerkede beliggenhet, og ikke minst gode forbindelser med tog og buss, samt stadig raskere veiforbindelse i både øst og vest, vil gjøre Arendal mer attraktivt i årene fremover. Jeg vil også slå et slag for at fergeforbindelse til Danmark gjenopprettes. Fergeforbindelsen til Hirtshals fra Langesund har vært en suksess, og for meg fremstår det som uforståelig at Arendal - som har en svært fremtidsrettet havn, ikke har utenlandsferge.

Hoteller
Det er flere fine tomter som bør utvikles til hotell i Arendal. Den gamle Natotomta på Hisøya, vil gi Arendal et løft som konferansemål, og som egen feriedestinasjon om sommeren. Et fint hotell er Strand hotell på Fevik, men Arendal trenger et nytt hotell hvor man kan ta del i skjærgården, ta fergen til Merdø, og næringsgrunnlaget mener jeg er stort for hele byen. Arendalittene bør også lage flere unike overnattingssteder, gjerne bed and breakfast-konsepter med små forhold, hvor man tilbyr unike opplevelser. De fleste bedrifter i Norge er småbedrifter, og her bør hver enkelt arendalitt kjenne sin besøkelsestid.

Transformasjon
Arendal har et hav av bygninger som kan transformeres til utadrettet virksomhet og nye kvalitetsboliger. Med dagens teknologi er det mange muligheter til å lage boliger på Tangen med deler av dagens bygningsmasse. Man kan skape nytt liv i små sentrum rundt i nærmiljøet. Det være seg på Tromøy, Hisøy, Øyestad og Moland. Og Arendal trenger flere moderne ferieboliger, både for at flere kan ta del i den fantastiske naturen som Arendal har, men også det rent næringsmessige ved at byen får nye arbeidsplasser.

Oppvekst
Sats på ungdommen. Det å vokse opp i Arendal er fint. Trygge rammer, nærhet til sjøen, Norges beste klima, og en passe stor by hvor både sentrum lever, og med et bredt tilbud av aktiviteter. Men det er ett område som ikke er bra nok, og det er flere arenaer for å drive med idrett. Sparebanken Sør Amfi er en gedigen suksess, og bør utvides, ikke bare for at ØIF Arendal i fremtiden skal spille Europacup, men også for å nå flere med breddeidrett. Det være seg turn, tennis, håndball og ikke minst fotball. Som Arne Scheie fremdeles nevner når han kan: Arendal er den største byen i Norge som ikke har hatt eliteserielag i fotball. Det er ikke gjort i en fei å hamle opp med de beste i Norge, men det starter med gode treningsfasiliteter sommer som vinter. Arendal trenger en stor fotballhall som kan gi gode rammer for trening og matchtrening hele året, og den nye hallen bør ligge på Myra. Jeg tør påstå at det enkleste stedet i verden å finansiere opp en slik hall er i Arendal. Alle gode krefter vil strømme til, og vi skal ikke se bort fra at det både kommer statlige midler og tippemidler på bordet fort, med en gang en skisse er klar.

Kulturhistorie
Arendal har så mye historie å ta av, at det skal mye til for å slå alt som kan sies om Arendal tilbake i tid. Mens det blomstrer i fjæra ved at hver enkelt arendalitt tar vare på de vidunderlige trehusene, er det ett sted hvor alt har gått feil gjennom flere år. Knubben i Galtesund er et helt unikt landemarke for arendalitter, og spesielt vi arkitekter stusser over hvorfor Knubben ikke er gjenoppbygget og gjort tilgjengelig for alle. Her i Oslo er bading blitt helårsgeskjeft, og takket være en stadig renere Oslofjord, tar flere i bruk det våte element. Men før alle badstuene kom på plass i Oslo for noen år siden, var det en flytende badstu i Arendal. Den stolte by ved Skagerrak har altså en god badekultur, noe det flytende bassenget på Tyholmen er et godt bevis på. Det er på tide at Knubben gjenreises, og ønsker alle velkommen til å stupe og bade midt i verdens fineste innseiling. Og heldigvis kan man stadig lese om at det endelig er fart i kanalbyen Arendal. Hvis kanalen er klar til byjubileet i 2023, så vil Arendal bli enda mer attraktiv.

Det er vind i seilene i Arendals byutvikling. Og alt jeg nevner som gode tiltak i denne lille kronikken, kan bli realitet til det som jeg håper blir et storstilt byjubileum i 2023. Arendal er på god vei til å bli sørlandets mest dynamiske by – hva venter vi på?

(Klikk for større versjon)