Det er i byene mellom Asker og Larvik at Eskil Thorkildsen (nærmest kamera) og Kristian Gjestemoen i Betonmast Buskerud-Vestfold har fått et stadig større forfeste. Her på toppen av det nye DBC-bygget i Drammen.

Betonmast Buskerud-Vestfold samspiller seg større - og har egne jedi-riddere

Med en bedriftskultur som fokuserer på samspill, hverandres styrker og på å utfordre etablerte sannheter, har Betonmast Buskerud-Vestfold vokst kraftig siden starten i 2013. Nå får de stadig større oppdrag.

Betonmast Buskerud-Vestfold er blant de yngste selskapene i Betonmast-konsernet, og ble startet fra «scratch» i 2013. Nå er de 35 ansatte, kommer til å omsette over 500 millioner kroner i år og i full gang med byggingen av Drammens nye «skyline».

– Vi fokuserer på styrker, og ikke svakheter. Du må alltid fokusere på å bli bedre på det du er best på. Vi prater om når det går bra, og det skaper selvtillit i gjengen. Vi har en del suksesshistorier vi kan feire og være stolte av, sier daglig leder Eskil Thorkildsen i Betonmast Buskerud-Vestfold til Byggeindustrien.

Selskapet mener selv de har fått til en god blanding av erfarne og unge ansatte, og det har kommet til 15 nye ansatte på de to kontorene i Horten og Drammen bare det siste året. Thorkildsen forteller at innstilling er den viktigste suksessfaktoren, og det de ser mest etter når de rekrutterer.

Samarbeid

Et av samarbeidsprosjektene de er mest stolt av, er kurs- og kompetansesenteret RS Noatun som de har bygget for Redningsselskapet på Langgrunn i Horten. Prosjektet ble også nominert til Årets Bygg 2017. Thorkildsen forteller at de kom tidlig inn i prosjektet, og at det bare fantes håndtegnede arkitekttegninger da de startet samtalene med byggherren.

– De inviterte til en prat, og vi fikk vite hvilket budsjett de hadde. Vi fortalte hva det ville koste, og fikk knadd sammen et prosjekt innenfor budsjettet til byggherren. Målprisen ble på 110 millioner, men vi leverte 4,2 millioner kroner lavere enn det. Den gevinsten delte vi, og byggherren brukte sin del til å utsmykke bygget. Dette viser at samspill er gunstig både for entreprenør og byggherre, sier Betonmast Buskerud-Vestfold-sjefen.

Nå er de i gang med et nytt prosjekt i Drammen. DBC blir en viktig del av Drammens nye skyline fra togstasjonen og utover mot fjorden.

– DBC er det største prosjektet vi har hatt, og et nytt steg og en epoke i vårt selskap. Konkurransen om prosjektet var stor, og vi er stolte av at en så stor og proff byggherre som Bane NOR ville ha med oss til å utvikle Drammens nye skyline, sier prosjektsjef Kristian Gjestemoen i Betonmast Buskerud-Vestfold.

Bygget, som blant annet skal huse Statens vegvesen, reiser seg ved siden av det nye hotellet som Skanska bygger rett ved. De to prosjektene har felles parkeringskjeller, så Betonmast er opptatt av å samarbeide godt med den andre entreprenøren også.

Jedi-riddere

Betonmast skal også bygge på nabotomten til DBC for Vestaksen Eiendom. Det er The Creators Community som har utviklet konseptet i samarbeid med Dark Arkitekter og Vestaksen Eiendom. Bygget blir på ti etasjer, og skal føres opp i massivtre. På prosjektet kommer entreprenøren til å få full uttelling for sin digitale kompetanse.

– Vi skal utvikle en digital tvilling. Det vil si at vi prosjekterer og utvikler bygget 100 prosent i den digitale verden, før vi starter opp på byggeplassen. Vi har jobbet målbevisst med det digitale skiftet i flere år nå, og ser enorme gevinster. Når vi prosjekterer alt digitalt kan byggherren gjøre valgene tidlig i modellen, og ikke ute på byggeplassen eller senere i prosessen. Ved tidlig involvering av vår entreprenørkompetanse, og utstrakt bruk av digitale verktøy og hjelpemidler, oppnår vi vesentlige besparelser i prosjektgjennomføringen som kommer alle involverte til gode, sier Gjestemoen.

Det er ingen tvil om at selskapet tar digitalisering på alvor. Ikke bare sier de at de vil jobbe med fremoverlente byggherrer, men de jobber hele tiden med å finne nye digitale verktøy. Her låner de et uttrykk fra Star Wars-universet.

– Vi har etablert en gjeng med jedi-riddere. De skal gå foran i vårt firma og i bransjen. De skal lede oss inn i fremtiden og beskytte oss fra gamle sannheter fra 90-tallet. Dette er en gruppe ansatte under 30 år som tester ut nye teknologier for å se om det gir en gevinst eller ikke. Er det en gevinst, så tar vi det i bruk med en gang. Er det ikke det, avventer vi og prøver igjen senere, forteller Thorkildsen. Nå bruker jediene sin kraft til å teste ut sensorteknologi, 3D-briller og kunstig intelligens.