Mikkel Sandvik, konsernsjef Mestergruppen og Karin Eriksson, administrerende direktør XL-BYGG Sverige. Foto: XL-BYGG Sverige

Mestergruppen kjøper svensk byggevaregigant - oppnår 16 milliarder i butikkomsetning

Mestergruppen kjøper seg opp til 80 prosent i XL-BYGG i Sverige.

Ferd-selskapet Mestergruppen eier allerede kjeden XL-BYGG i Norge, og nå blir de også største eier av XL-BYGG i Sverige.

Det var Dagens Næringsliv som først meldte om oppkjøpet som gjør Mestergruppen til den største byggevareaktøren i Norge og Sverige.

– For Mestergruppen er dette veldig spennende fordi vi nå kommer inn i et stort, nytt marked. Vi blir nå den største aktøren i Norge og Sverige med over 16 milliarder i butikkomsetning, sier strategidirektør Håkon G. Kristiansen i Mestergruppen til Dagens Næringsliv.

Åtte milliarder

XL-BYGG i Sverige har rundt 130 butikker og hadde en butikkomsetning på nærmere åtte milliarder norske kroner i 2018.

Fra før av har Mestergruppen over ti milliarder kroner i butikkomsetning i Norge. Konsernet eier også kjeden XL-bygg i Norge.

XL-BYGG i Sverige er medlemseid. De siste årene har kjeden mistet flere medlemmer, og ifølge Dagens Næringsliv har den medlemseide kjedelmodellen vært under press.

Salget fikk ja fra medlemmene på en generalforsamling mandag.

Selv om Mestergruppen nå blir majoritetseier av kjeden, så blir kjøpmennene med videre som medeiere.

XL-BYGG Sverige: Utfyller hverandre bra

Administrerende direktør i XL-Bygg Karin Eriksson mener oppkjøpet er godt nytt for den svenske byggevarekjeden.

- Dette er et nytt skritt i å konsolidere vår posisjon som den ledende byggebransjen i Sverige, sier Karin Eriksson i en pressemelding.

- Vi utfyller hverandre veldig bra. Mestergruppen, akkurat som oss, har ambisjoner om å være pro-valg og å være en sterk lagspiller for profesjonelle kunder. Nå kan vi bli enda sterkere og få nye ressurser for å akselerere ekspansjon og digitalisering. Vi har tidligere hatt et nordisk samarbeid, noe som også er positivt, sier Karin Eriksson.

Administrerende direktør Mikkel Sandvik i Mestergruppen er også fornøyd med svenskehandelen.

- Byggematerialet og kundene står overfor store endringer i de kommende årene. Kjøpsmønsteret og kundens preferanser flyttes, og for å møte dette må vi utvikle nye produkt- og tjenestekonsepter. Vi ønsker å bidra til å akselerere utviklingen av XL-BYGG, både i Norge og i Sverige, gjennom felles innsats på strategisk viktige områder. Samtidig vil vi bidra til at XL-BYGG er en aktiv aktør i konsolideringen som foregår i bransjen, slik at kjedens talentfulle partnere kan fortsette sin vellykkede lokale virksomhet, sier Mikkel Sandvik.