Bjørn Lindebrekke i Byggtjeneste (fra venstre), Knut Vibstad i EFO, Håvard Bell i Catenda, Rupert Hanna i Byggtjeneste, Frank Jaegtnes i EFO, Terje Røising i NRF, Phillip Tran i EFO og Halvard Gavelstad i Byggtjeneste, sammen med Jacky Chi Ho Lau fra buildingSMART, som ikke var tilstede da bildet ble tatt, utgjør prosjektgruppen som står bak den nye digitale sammenslåingen.

Byggtjeneste varsler nye muligheter etter digital sammenslåing

Etter en toårig innsats har en arbeidsgruppe ledet av Norsk Byggtjeneste koblet informasjonssystemene ETIM og BuildingSMART Data Dictionary. For BIM-brukere kan dette åpne mange nye dører.

ETIM og BSDD

ETIM er en logisk og praktisk klassifisering av alle byggevarer med definerte egenskapssett innen både bygg, elektro og VA/VVS og er i bruk i 18 land.

BuildingSMART Data Dictionary (BSDD) er et bibliotek av generiske produkter og deres egenskaper.

BSDD kan strukturere og gruppere produktegenskaper på ulike måter basert på globale unike identifikasjonskoder (GUID) for hver egenskap, og kan definere relasjoner og koblinger mellom de ulike klassifiseringssystemene.

Kilde: Norsk Byggtjeneste

For første gang er systemene ETIM og BuildingSMART Data Dictionary (BSDD) blitt koblet sammen og snakker nå sammen i en stor skala. Klassifiseringene i ETIM er nå etablert som egen kontekst i den internasjonale BIM-ordboken BSDD, og er den største BSDD-utvidelsen i senere tid.

ETIM er en logisk klassifisering av alle byggevarer innen både bygg, elektro og VA/VVS basert på praktiske behov i verdikjeden, og er i bruk i 18 land. Systemet lister opp de viktigste tekniske egenskapene for hvert produkt for å beskrive og finne produkter.

Omtrent én og en halv million objekter i Norsk Byggevaredatabase (NOBB), som Norsk Byggtjeneste forvalter, og både Elektroforeningens og Norske Rørgrossisters Forenings egne databaser for produkter blir nå søkbare enten man bruker ETIM eller BSDD.

– Hvis du sitter i en BIM-modell, uansett om du har definert ETIM-egenskaper eller egenskaper i BuildingSMART-strukturen, kan du gjennom denne plattformen søke inn og få treff i både NOBB-databasen, EFO-databasen og NRF-databasen basert på disse egenskapene, forklarer administrerende direktør Halvard Gavelstad i Norsk Byggtjeneste.

Digital grunnmur

En prosjektgruppe med folk fra Norsk Byggtjeneste, Elektroforeningen (EFO) og Norske Rørgrossisters Forening (NRF), med rådgivere fra Catenda og BuildingSMART Norge, har jobbet med å forene de to systemene siden høsten 2017. BuildingSMART International har også vært inne og fulgt arbeidet i perioder.

– Dette er en del av grunnmuren for digitalt samspill som nå bygges. For brukere av Catendas Bimsync eller plug-in’ene som vi har laget inn mot Revit og ArchiCAD, vil dette fundamentet gi større muligheter for søk på generisk nivå, forteller Gavelstad.

I likhet med kjente nettsider som finn.no vil det sammenslåtte og utvidede systemet med både ETIM og BSDD la brukerne filtrere produkter på konkrete verdier og krav for å finne ut av hva som oppfyller de beskrevne kravene i et prosjekt.

– For brukeren vil dette gi en større trygghet for at de forvalter de riktige produktene, sier Gavelstad.

Handelen driver utvikling

Byggtjeneste-direktøren tror de nye løsningene vil være fullt ut implementerte til sommeren i år.

Han påpeker at produsentene også får en jobb å gjøre nå som flere egenskapssett legges til i de digitale produktene. De forskjellige egenskapssettene må fylles ut.

NOBB-, EFO- og NRF databasene har samlet sett omtrent 1,5 millioner produkter der omtrent 30 prosent har utfylte ETIM-egenskapssett i dag. Gavelstad tror andelen vil øke raskt når egenskapene i større grad blir tatt i bruk.

– Selve dataen vil brukes i forskjellige kanaler knyttet til netthandel, og dette er allerede godt i gang fra byggevarekjedene. Dette er også det som antakeligvis bidrar mest til å dra utviklingen i dag; handelsløsningene, sier han.