Jan Erik Evanger (til venstre) og Hjalmar Wiik i APX Systems.

Norske APX sørger for null rør med høyteknologiske sporingssystemer

APX Systems signerte nylig kontrakt med Oslo kommune Vann og avløp om levering av både programvare og brikker for å få bedre kontroll på rørene som bestilles og legges.

APX Systems utvikler programvare og produserer batteriløse brikker for sporing og måling. Den norske teknologibedriften er antakeligvis alene i verden med enkelte av de høyteknologiske produktene.

– Ved hjelp av dette systemet får du kjempehøy presisjon. Det er papirløst, tasteløst og sporbart, forteller administrerende direktør Jan Erik Evanger i APX Systems.

Mange segmenter

Nylig signerte de en kontrakt for levering og integrering av både software og hardware til Vann og avløpsetaten i Oslo kommune. Ved hjelp av APXs systemer får kommunen full kontroll på rørene sine gjennom både kjøpsprosessen, lagring, utkjøring og installasjon i bakken. Systemet lar dem også rekvirere nye rør som da automatisk føres opp i regnskapet.

Merkingen skal sikre at riktige rør er på riktig sted, og når de graves ned, skal også hvert enkelt rør geo-tagges, slik at plasseringen er digitalt logget hos Vann og avløpsetaten.

Evanger forteller at kontrakten på 1,7 millioner kroner ligger i et mellomsjikt for den 15 mann store teknologibedriften, som leverer systemer til en rekke store kunder.

Et bredt utvalg forskjellige brikker og programmer gir forskjellige sporemuligheter, og brukes i både produksjon, lagerlogistikk, parkering, helse, byggeplasslogistikk, transport og butikk.

Trådløs energi

Brikkene får energi tilført trådløst fra scannerne, og kan sende tilbake informasjon om både plassering, identitet, temperatur og fukt.

Noen brikker designet for containere kan scannes fra opptil 50 meters avstand. Disse systemene kan registrere omtrent 1.000 brikker i sekundet, og kan plassere brikkene med en feilmargin på tre til fire centimeter. Andre systemer tilpasset for lager og butikk innebærer en håndholdt scanner hvor smarttelefonen kobles på, som lar ansatte registrere 6.000 varer i minuttet.

I tillegg til Oslo kommune Vann og avløp leverer APX også til Gausdal Bruvoll, som ved hjelp av RFID-brikker automatisk kan produsere og pakke planker i riktig farge og størrelse på bestilling.

– Ingenting må tastes inn og ingenting må tastes ut. Dette øker bunnlinjen, slår Jan Erik Evanger fast.