Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner har sendt forskrift om nytt seriøsitetsregister ut på høring. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Ett steg nærmere seriøsitetsregister for bygg og anlegg

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner sendte onsdag ut ny forskrift på høring for det nye Seriøsitetsregisteret for bygg og anlegg. Målet er å bekjempe svart arbeid.

I registeret skal du kunne sjekke om håndverkere innen rehabilitering, ombygging og tiltak (ROT) er seriøse.

- Svart arbeid er en kreftsvulst i systemet vårt som åpner opp for useriøse aktører og mafialignende tilstander i næringen. Det finnes ikke ett svar på disse utfordringene, men vi mener et seriøsitetsregister for bygg- og anleggsbedrifter, der man kan se om maleren, elektrikeren, mureren eller tømreren, har betalt skatten sin og om han er registrert i Brønnøysundregistrene, er et viktig grep, sa Jan Tore Sanner til Byggeindustrien i november da planene om registeret først ble presentert.

Sanner mener det nye registeret vil gjøre det enklere for forbrukere å styre unna useriøse håndverkere.

– Seriøsitetsregisteret vil gjøre det enklere for deg og meg å velge en seriøs håndverker, som betaler skatt, sier Sanner til E24.

Ifølge nettstedet mener statsråden at de håndverkere som registrerer seg i håndverkerregisteret, vil være foretrukket, fordi det er et kvalitetstegn å være registrert der.

Sanner tror at de aller fleste ønsker å bruke seriøse aktører.

– Ved å velge useriøse håndverkere, mister du rettigheter som kjøper, og fremmer arbeidslivskriminalitet og skatteunndragelse, sier Sanner til E24.

Privatpersoner, selskaper og myndigheter skal kunne søke i registeret som etter planen skal være oppe og gå 1. januar 2018.

Men allerede i høst kommer regjeringen med en portal som skal bidra til å gjøre det enklere for forbrukere å vrake useriøse håndverkere.

Den nye portalen skal gjøre forbrukerne til mer kompetente bestillere av håndverkertjenester,

– Kombinasjonen av Håndverkerportalen og seriøsitetsregisteret vil gjøre det enklere å velge seriøse håndverkere, og det vil gjøre det enklere å være seriøs håndverker, sier Sanner til E24.