SveinBjørberg vil ha en norsk versjon av det danske byggeskadefondet. Foto: Arve Brekkhus

Bjørberg: - Trenger byggeskadefond i Norge

Det danske byggeskadefondet førte til en nedgang fra 27 til tre prosent blant boligene omfattet av ordningen. − Vi trenger noe tilsvarende, sier professor Svein Bjørberg.

NTNU-professor og rådgivende ingeniør i Multiconsult, Svein Bjørberg, tok talerstolen under siste del av Byggedagene med spørsmålet om man bør innføre et byggeskadefond av dansk modell i Norge.

Byggeskadefonden i Danmark ble opprettet i 1987 for offentlig støttede boliger, etter at man så byggeskadekostnadene i landet vokse seg for store i flere år.

Resultatet var at andelen boliger med alvorlige feil og mangler gikk ned fra 27 prosent til tre prosent i løpet av 13 år.

Ordningen ble i 2009 utvidet til å omfatte samtlige nye boligbygg, samt rehabiliteringsprosjekter. I dag er det omtrent 135.000 danske boliger i fondet.

I denne ordningen må alle entreprenører og leverandører stille garanti på minimum fem år ved leveranser til boligprosjekter. Ved utløpstiden går sakkyndige fra Boligskadefondet gjennom bygget på jakt etter feil, og deretter tar fondet over som garantist.

Som et resultat har antallet byggeskader i Danmark falt betraktelig.

− Vi trenger noe tilsvarende. Jeg anbefaler at vi setter i gang en rask utredning. Det vil alle være tjent med, sa Svein Bjørberg under innlegget sitt under Byggedagene.

− Det fortjener norske boligkjøpere på lik linje med de danske, slo han fast.