Dette våningshuset på Kluge i Gjesdal kommune i Rogaland, er en av flere verneverdige bygninger kommunen har definert som særdeles viktig i sin kulturminneplan. Eieren av huset har fått støtte fra Norsk kulturminnefond til istandsetting av taket på huset. Foto: Norsk kulturminnefond

Kulturminnefondet fokuserer på kommunale prioriteringer

Norsk kulturminnefond vil fremover legge stor vekt på kommunenes prioritering av forskjellige kulturminnene i kulturminneplanene når de mottar søknader.

Det skriver Norsk kulturminnefond i en pressemelding på byrånettsidenmynewsdesk.com.

Regjeringen har et uttalt mål om å redusere tapet av verneverdige kulturminner de neste årene, og som et ledd i denne satsningen, er det bestemt at både fylkeskommuner og kommuner skal definere sine verdier i form av blant annet kulturminner og kulturmiljøer, i regionale og kommunale planer, heter det i pressemeldingen.

Prosjektet startet i 2011, og til nå er 70 kommuner ferdige med sine kommunale planer for kulturminner, og 180 i gang med arbeidet.

I sin søknadsbehandling framover, vil Kulturminnefondet, ifølge pressemeldingen, legge vekt på om kulturminnene det søkes støtte til, er prioritert i kommunale kulturminneplaner.

– Det er viktig at kommunene ser at det er store fordeler med at de selv lager slike planer og at de selv tar ansvaret for vern av kulturminner i kommunen. Slike planer gjør både det kommunale og fylkeskommunale plan- og byggesaksarbeidet mer forutsigbart, sier direktør i Norsk kulturminnefond, Simen Bjørgen.