Arbeiderpartiet trekker løfter om ny Oslo-tunnel

Arbeiderpartiet går vekk fra tidligere løfter om å bygge Manglerudtunnelen i nytt utkast til kommunevalgprogram i Oslo.

Det skriver NRK Østlandssendingen i en artikkel på sine nettsider.

Illustrasjon: Statens vegvesen / Aas-Jakobsen/Vianova

Prosjektet startet som en miljøtunnel for å skåne boligområdene på Ryen og Manglerud for støy og forurensning fra E6, men har vokst til å omfatte et helt nytt veisystem i store deler av Oslo øst, heter det i artikkelen.

Prosjektet har, ifølge Østlandssendingen, hatt bred politisk oppslutning i Oslo, men i utkastet til nytt kommunevalgprogram går Oslo Ap vekk fra løftet om å jobbe for at tunnelen skal bygges. I stedet nøyer de seg med å kreve at prosjektet innfrir på miljøområdet.

– Det oppfatter jeg som et svik, sier Venstres gruppeleder i Oslo bystyre, Hallstein Bjercke.

– Det er et svik mot alle dem som stemte på Arbeiderpartiet her i bydel Østensjø og andre deler av Oslo øst i 2015, da Arbeiderpartiet garanterte at denne tunnelen skulle bygges, sier han til Østlandssendingen.

Miljø- og samferdselspolitisk talsmann i Oslo Arbeiderparti, Andreas Halse, kaller påstanden om svik komisk.

– Vi har fulgt opp akkurat det vi sa vi skulle i 2015 og har fortsatt å jobbe med dette prosjektet. Nå er det nytt valg, vi lager et nytt program, og da forteller vi velgerne hva vi tenker om framtiden nå, sier Halse.

Han sier at en viktig grunn til at Arbeiderpartiet ikke lenger vil love tunnel, er at prosjektet har vokst seg større og dyrere enn først anslått. Prosjektet «E6 Oslo øst» omfatter 15 kilometer ny motorvei fra Klemetsrud i Oslo sør til Trosterud i Groruddalen. Og fem kilometer av E6 mellom Abildsø og Alnabru skal legges i tunnel. En foreløpig prislapp på den nye motorveien er 13 milliarder kroner, heter det i artikkelen fra Østlandssendingen.